"Sirotinjsko" tradicionalno jelo iz Istočne Srbije koje možete napraviti za 150 dinara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mnogima i dalje omiljeno

foto: printscreen/youtube

Belmuž je tradicionalno pastirsko jelo koje se spremalo u Istočnoj Srbiji. Recept za Belmuž je vrlo jednostavan, jer se jelo sastoji samo od 3 sastojka: sir, brašno i malo soli. I dodali bi, malo dobre volje i upornosti da se jelo fino spremi, jer zahteva smireno i uporno mešanje.

Sastojci:

Mladi sir

3-4 kašike kukuruznog brašna

malo soli (po želji)

Priprema:

Otopiti mladi sir, ne stariji od dva dana, na laganoj vatri i dodati tri, četiri kašike kukuruznog brašna. Smesu mešati dok se ne sjedini. Sir treba da se otopi da bude kao mleko, te nastavite da mešate sve vreme dok masa ne počne da se odvaja od šerpe. Belmuž je tada gotov i možete ga poslužiti.

Savet: Odlično se slaže uz čvarke i pršutu.

Video: Ljudi moji, da li biste probali prženi vazduh?!

(Telegraf.rs)