Baklava sa čokoladom, sočna i neodoljiva: Kad je jednom probate, pravićete je samo na ovaj način!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Idealan spoj oraha i čokolade sa hrskavim koricama i slatkim sirupom

Baklava sa čokoladom, foto Pixabay

Ljubitelji orijentalnih poslastica teško mogu da odluče šta više vole - tulumbe ili baklave. Ako volite hrskave kolače, a uz to i čokoladu, onda će baklava sa čokoladom, seckanim i mlevenim orasima biti pravi izbor za vas. Sočna je, divno miriše na vanilu i čokoladu i idealna je poslastica za ove prohladne jesenje dane.

Sastojci za baklavu:

  • 500 grama kora za baklavu
  • 100 grama čokolade za kuvanje
  • 100 grama griza
  • 250 grama oraha
  • 250 grama margarina ili putera

Sastojci za preliv:

  • 500 grama šećera
  • 400 mililitara vode
  • kesica vanilin šećera
  • sok od pola limuna

Priprema:

Prvo napravite preliv: u šerpu sipajte vodu, vanilin šećer, kristal šećer i sok od limuna, pa kuvajte dok ne provri. Potom skinite posudu sa šporeta i ostavite preliv da se skroz ohladi.

U činiji pomešajte mlevene i seckane orahe, griz i izrenadnu čokoladu, pa sve dobro promešajte kašikom. Namažite pleh uljem, stavite tri kore, pa sipajte malo nadeva. Ređajte kore i nadev dok sve ne utrošite.

Pre stavljanja u rernu oštrim nožem isecite balkavu na komade, prelijte rastopljenim margarinom ili puterom i stavite da se peče 25 minuta na 200 stepeni. Kad gornja korica dobije žutu boju, baklava je gotova.

Izvadite tepsiju iz rerne, vrelu prelijte hladnim sirupom i ostavite da baklava upije sirup.

(Telegraf.rs)