Baklava sa čokoladom, sočna i neodoljiva: Kad je jednom probate, pravićete je samo na ovaj način!
Idealan spoj oraha i čokolade sa hrskavim koricama i slatkim sirupom
Ljubitelji orijentalnih poslastica teško mogu da odluče šta više vole - tulumbe ili baklave. Ako volite hrskave kolače, a uz to i čokoladu, onda će baklava sa čokoladom, seckanim i mlevenim orasima biti pravi izbor za vas. Sočna je, divno miriše na vanilu i čokoladu i idealna je poslastica za ove prohladne jesenje dane.
Sastojci za baklavu:
- 500 grama kora za baklavu
- 100 grama čokolade za kuvanje
- 100 grama griza
- 250 grama oraha
- 250 grama margarina ili putera
Sastojci za preliv:
- 500 grama šećera
- 400 mililitara vode
- kesica vanilin šećera
- sok od pola limuna
Priprema:
Prvo napravite preliv: u šerpu sipajte vodu, vanilin šećer, kristal šećer i sok od limuna, pa kuvajte dok ne provri. Potom skinite posudu sa šporeta i ostavite preliv da se skroz ohladi.
U činiji pomešajte mlevene i seckane orahe, griz i izrenadnu čokoladu, pa sve dobro promešajte kašikom. Namažite pleh uljem, stavite tri kore, pa sipajte malo nadeva. Ređajte kore i nadev dok sve ne utrošite.
Pre stavljanja u rernu oštrim nožem isecite balkavu na komade, prelijte rastopljenim margarinom ili puterom i stavite da se peče 25 minuta na 200 stepeni. Kad gornja korica dobije žutu boju, baklava je gotova.
Izvadite tepsiju iz rerne, vrelu prelijte hladnim sirupom i ostavite da baklava upije sirup.
(Telegraf.rs)