Manastirska musaka sa suvim šljivama i orasima: Hilandarski recept koji monasi rado spremaju
0
Vreme čitanja: oko 1 min.
Ukoliko postite, ovaj recept će vam se mnogo dopasti
Foto: Youtube/Printscreen/ IGY THE COOK
Ovaj posni specijalitet dolazi nam sa Hilandara. Pored toga što je zdrava, ova musaka je savršenog ukusa, a na vama je da je pripremite i oduševite ukućane.
Sastojci:
- 200 grama žita
- 200 grama oraha
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 200 grama suvih šljiva
- 800 grama krompira
- 100 ml paradajz soka
- 200 ml vode
- 1 kašika suvog začina
- 1 kašika ruzmarina
- so
Priprema:
Žito kuvajte oko sat vremena u vodi, pa ga procedite.
U posebnoj činiji pomešajte mlevene orahe, beli luk u prahu, začine i so. Suve šljive ostavite neko vreme u vodi da omekšaju, a zatim ih iseckajte.
Krompir oljuštite, isecite po širini na ploške, pa ga poređajte u vatrostalnu posudu koju ste prethodno namazali uljem. Potom ređajte suve šljive, kuvano žito i mlevene orahe sa začinima. Postupak ponavljajte do utroška materijala.
Musaku prelijte paradajz sokom i vodom i stavite u rernu da se zapeče.
Prijatno!
(Telegraf.rs)