Šumadijski kupus sa mesom, slaninicom i čvarcima: Recept koji će vas najbolje ugrejati ove zime
Kulinarski specijalitet kom se ne može odoleti
Naša tradicionalna kuhinja mnogim turistima je fascinantna, a nije strano ni da se naši recepti dele širom sveta. Pa, u suret praznicima, kako bi trpeza bila bogata, evo i šumadijskog kupusa po originalnom receptu.
U nekim krajevima Srbije domaćice spremaju ovaj kupus kao svadbarski, ali ne stavljaju čvarke.
Sastojci:
- 4 kg kiselog kupusa
- 300 gr svinjskog mesa
- 300 gr junećeg mesa
- 300 gr kobasica
- 500 gr suvih rebara
- 200 gr čvaraka
- 400 gr suve slanine
- so, biber, aleva paprika
Priprema:
Iseckajte kupus na krupnije komade. Meso iseckajte na sitnije komade i posolite ga, a suva rebra operite u mlakoj vodi.
U veći lonac ili zemljani sud stavite na dno nekoliko listova suve slanine, pa red iseckanog kupusa, svinjskog mesa, pa ponovo kupusa.
Potom stavite red kobasica, pa kupusa. Isto uradite i sa junećim mesom, suvim rebrima, slaninom i čvarcima - između svakog reda mesa stavljajte red kiselog kupusa. Odozgo stavite ponovo slaninu sečenu na listove, a potom prekrijte sa nekoliko celih listova kupusa.
U litar vode izmešajte začine, pa prelijte sadržaj lonca tako da sve ogrezne.
Krčkajte nekoliko sati na tihoj vatri.
Prijatno!
(Telegraf.rs)