Šumadijski kupus sa mesom, slaninicom i čvarcima: Recept koji će vas najbolje ugrejati ove zime

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kulinarski specijalitet kom se ne može odoleti

Šumadijski kupus; foto screenshot Youtube/Uradi sama

Naša tradicionalna kuhinja mnogim turistima je fascinantna, a nije strano ni da se naši recepti dele širom sveta. Pa, u suret praznicima, kako bi trpeza bila bogata, evo i šumadijskog kupusa po originalnom receptu.

U nekim krajevima Srbije domaćice spremaju ovaj kupus kao svadbarski, ali ne stavljaju čvarke.

Sastojci:

  • 4 kg kiselog kupusa
  • 300 gr svinjskog mesa
  • 300 gr junećeg mesa
  • 300 gr kobasica
  • 500 gr suvih rebara
  • 200 gr čvaraka
  • 400 gr suve slanine
  • so, biber, aleva paprika

Priprema:

Iseckajte kupus na krupnije komade. Meso iseckajte na sitnije komade i posolite ga, a suva rebra operite u mlakoj vodi.

U veći lonac ili zemljani sud stavite na dno nekoliko listova suve slanine, pa red iseckanog kupusa, svinjskog mesa, pa ponovo kupusa.

Potom stavite red kobasica, pa kupusa. Isto uradite i sa junećim mesom, suvim rebrima, slaninom i čvarcima - između svakog reda mesa stavljajte red kiselog kupusa. Odozgo stavite ponovo slaninu sečenu na listove, a potom prekrijte sa nekoliko celih listova kupusa.

U litar vode izmešajte začine, pa prelijte sadržaj lonca tako da sve ogrezne.

Krčkajte nekoliko sati na tihoj vatri.

Prijatno!

(Telegraf.rs)