Najbolji recept za domaće krofne koje se obavezno moraju naći na novogodišnjoj trpezi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nije ih teško napraviti, a malo ko će moći da im odoli

foto: pixabay.com

Neodoljiv recept za krofne koje će vam savršeno "zasladiti" novogodišnje praznike. Isprobajte ih već danas!

U malo mlakog mleka razdrobiti 20 grama kvasca. Grudvice kvasca u mleku dobro kašikom razdrobiti, kvasac malo posoliti, staviti 1 kocku šećera i toliko brašna koliko je potrebno da se dobije žitka masa.

Staviti kvasac blizu šporeta, pokriti ga čistom salvetom i ostaviti da kisne.

U posudu staviti komad maslaca, 3 žumanceta, koru od limuna, malo šećera, pola kilograma prosejanog brašna, mleka koliko brašno zahteva, i to sve dobro mutiti zajedno sa kvascem koji je već ukisnuo.

Mešati testo varjačom sve dok ne počne da se odvaja.

Gustina testa za krofne mora biti ređa od kiselog testa. Ovako umešano testo staviti na toplo mesto da se digne, ali nikako neposredno na vatru. Ukislo testo izručiti na dasku posutu brašnom, razvući ga oklagijom u koru debljine jednog prsta, pa čašom ili kalupom za krofne vaditi od testa pogačice, ređati ih na čist stolnjak, pokriti salvetom, pa ih ostaviti da se još malo dignu.

foto: pixabay.com

U manju šerpu sipati oko 500ml ulja, pa kad se dobro zagreje, spuštati pogačice u vrelo ulje onom stranom na kojoj nisu ležale na stolnjaku. Rumeno ih ispržiti, a zatim vaditi rešetkastom kašikom, stavljati ih na tanjir i posipati šećerom zamirisanim vanilom.

Uz krofne služiti pekmez od šipka ili neki drugi pekmez, a može domaćica postupiti i na ovaj način: pre spuštanja u ulje, u sredini svake pogačice neka napravi udubljenje u koje će, kad krofne budu pržene, staviti pekmez.

Prijatno!

(Telegraf.rs)