Vasilica sa medom – obavezna na trpezi za Mali Božić: Po ovom receptu pravile su je naše bake
Prvog dana srpske Nove godine domaćice mese obredne hlepčiće koje ukućani jedu za doručak
Prvog dana Nove godine po julijanskom kalendaru, Srpska pravoslavna crkva proslavlja i dan posvećen Svetom Vasiliju Velikom. Običaj je da se 14. januara, na Mali Božić, u domaćinstvima u Srbiji sprema obredni kolač nazvan vasilica.
U različitim delovima Srbije vasilica se pravi na drugačiji način – u Vojvodini je prave u vidu manjih hlepčića i premazuju medom, u južnoj Srbiji pune sirom, u Homolju vasilicu prave od kukuruznog brašna, a ponegde je običaj da ovaj obredni kolač bude napravljen od ručno rađenog lisnatog testa.
Donosimo vam recept za vasilicu koja se premazuje medom i koju bi, po tradiciji, trebalo jesti za doručak.
Sastojci:
- 20 grama kvasca
- pola kafene kašičice šećera
- kafena kašičica soli
- pola litra tople vode
- kilogram brašna
- 50 mililitara ulja
- med
- mleveni orasi i jezgra oraha (po želji)
Priprema:
Izmrvite kvasac, dodajte šećer, malo tople vode i malo brašna, pa promešajte i ostavite da se kvasac aktivira. Dodajte ostatak brašna, so, ostatak vode i ulje, i mesite dok ne dobijete testo koje se ne lepi za ruke.
Premesite, prekrijte testo krpom i ostavite ga da „odmori“ pola sata. Onda testo još jednom premesite, pa oblikujte pogačice i stavite ih u podmazan pleh.
Pecite na 200 stepeni dok vasilice ne porumene, pa ih premažite medom, pospite mlevenim orasima, ukrasite polovinom jezgra oraha i jedite dok su tople.
Prijatno!
(Telegraf.rs)