Musaka bez mesa, sa rastopljenim kačkavaljem: Recept za vrhunski porodični ručak

Vreme čitanja: oko 1 min.

Obrok za čiju pripremu domaćici neće biti potrebno više od sat vremena

foto: pixabay.com

Musaka od krompira i mlevenog mesa je jelo koje se rado priprema ne samo u domovima u Srbiji, već i u Grčkoj i drugim evropskim zemljama.

Ali, ako ste se uželeli nekog jednostavnijeg obroka koji se brzo priprema i nije skup, isprobajte musaku bez mesa, sa kuvanim jajima i kačkavaljem koji će joj dati poseban šmek.

Sastojci:

  • kilogram krompira
  • 4 kuvana jaja
  • 1 jaje
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml mleka
  • 4 čena belog luka
  • 150 gr kačkavalja
  • ulje, so, biber

Priprema:

Pleh ili vatrostalnu posudu premažite uljem.

Krompir očistite od ljuske, isecite na kolutiće, pa ga posolite i pobiberite. Na dno pleha stavite polovinu  krompira, pa preko njega poređajte skuvana jaja isečena na kolutove. Odozgo opet stavite krompir.

U zasebnoj činijici izmutite jedno sveže jaje, jogurt, iseckani beli luk, mleko, malo soli i malo bibera. Kad se masa sjedini, prelijte je preko krompira i stavite u rernu. Pecite oko 45 minuta na 200 stepeni.

Pred kraj pečenja izvadite posudu iz rerne, pospite preko musake izrendan kačkavalj, pa vratite posudu u rernu da se kačkavalj rastopi.

Služite sa turšijom ili kiselim kupusom.

Prijatno!

Video: Potreban je samo minut za preukusan početak dana

(Telegraf.rs)