Neka sasvim drugačija vekna: Recept za ukusni hleb sa suvim grožđem, orasima i komadićima čokolade

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ljubitelji testa neće moći da odole

Foto: Shutterstock

Pored toga što je bogat nutritivnim elementima, hleb sa suvim grožđem, komadićima čokolade i orasima je zdrav i daje energiju neohodnu u zimskom periodu.

Sastojci:

  • 250 gr belog brašna
  • 250 gr raženog brašna
  • 1 kašika ovsenih pahuljica
  • 1 kašika suvog grožđa
  • 2 kašike kakao-praha
  • 50 grama crne čokolade
  • šaka oraha
  • kašičica soli
  • kašika šećera
  • paketić svežeg kvasca
  • voda

Priprema:

Aktivirajte kvasac sa vodom, šećerom i malo brašna, pa dodajte ostatak brašna, kakao-prah, ovsene pahuljice, suvo grožđe, polovinu iseckanih oraha, čokoladu iseckanu na kockice, so i toliko vode da dobijete gustu kompaktnu smesu.

Smesu dobro izradite i ostavite da testo nadođe. Zatim ga lagano premesite, spustite u podmazan i brašnom posut pleh i ostavite da odstoji još 15 minuta na sobnoj temperaturi. Po površini vekne poređajte jezgra oraha i pecite veknu na 200 stepeni.

Ovaj hleb se izvanredno slaže sa pekmezom, puterom i/ili medom, a uz šolju toplog mleka dobar je izbor za doručak ili večeru.

Prijatno!

(Telegraf.rs)