Neka sasvim drugačija vekna: Recept za ukusni hleb sa suvim grožđem, orasima i komadićima čokolade
Ljubitelji testa neće moći da odole
Pored toga što je bogat nutritivnim elementima, hleb sa suvim grožđem, komadićima čokolade i orasima je zdrav i daje energiju neohodnu u zimskom periodu.
Sastojci:
- 250 gr belog brašna
- 250 gr raženog brašna
- 1 kašika ovsenih pahuljica
- 1 kašika suvog grožđa
- 2 kašike kakao-praha
- 50 grama crne čokolade
- šaka oraha
- kašičica soli
- kašika šećera
- paketić svežeg kvasca
- voda
Priprema:
Aktivirajte kvasac sa vodom, šećerom i malo brašna, pa dodajte ostatak brašna, kakao-prah, ovsene pahuljice, suvo grožđe, polovinu iseckanih oraha, čokoladu iseckanu na kockice, so i toliko vode da dobijete gustu kompaktnu smesu.
Smesu dobro izradite i ostavite da testo nadođe. Zatim ga lagano premesite, spustite u podmazan i brašnom posut pleh i ostavite da odstoji još 15 minuta na sobnoj temperaturi. Po površini vekne poređajte jezgra oraha i pecite veknu na 200 stepeni.
Ovaj hleb se izvanredno slaže sa pekmezom, puterom i/ili medom, a uz šolju toplog mleka dobar je izbor za doručak ili večeru.
Prijatno!
(Telegraf.rs)