Podvarak sa slaninicom i kobasicama: Starinski recept za zimski specijalitet koji gurmani obožavaju
Fantastično jelo iz rerne
Naši stari su uvek govorili: "Šta je zima bez dobrog podvarka i sarme?"
Ukoliko ste se uželeli tradicionalne trpeze, ovo je prilika da obradujete ukućane pravim domaćinskim ručkom - podvarkom sa kobasicama. Ako nađete one domaće, malo ljutkaste, jelo će biti još ukusnije.
Sastojci:
- 1 veća glavica kiselog kupusa
- 3 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 150 gr masti
- 150 gr slanine
- 500 gr kobasica
- lorber
- biber
Priprema:
Isecite kupus na sitne komade, malo krupnije nego za salatu, properite ga i ocedite.
Na zagrejanoj masti izdinstajte sitno iseckan crni i beli luk. Dodajte iseckanu slaninicu, pa sve zajedno dinstajte 10 minuta. Zatim dodajte i kiseli kupus i ostavite da se krčka još 15 minuta.
Izdinstanu smesu začinite biberom i lovorovim listom po ukusu, a zatim je stavite u glinenu ili vatrostalnu posudu. Odozgo poređajte kobasice, nalijte malo vode i stavite u rernu. Podvarak bi trebalo da se krčka u rerni na 200 stepeni dok kupus sasvim ne omekša, oko sat i po do dva sata.
Uz podvarak servirajte proju ili krompir.
Prijatno!
(Telegraf.rs)