Podvarak sa slaninicom i kobasicama: Starinski recept za zimski specijalitet koji gurmani obožavaju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Fantastično jelo iz rerne

Foto: Shutterstock

Naši stari su uvek govorili: "Šta je zima bez dobrog podvarka i sarme?"

Ukoliko ste se uželeli tradicionalne trpeze, ovo je prilika da obradujete ukućane pravim domaćinskim ručkom - podvarkom sa kobasicama. Ako nađete one domaće, malo ljutkaste, jelo će biti još ukusnije.

Sastojci:

  • 1 veća glavica kiselog kupusa
  • 3 glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 150 gr masti
  • 150 gr slanine
  • 500 gr kobasica
  • lorber
  • biber

Priprema:

Isecite kupus na sitne komade, malo krupnije nego za salatu, properite ga i ocedite.

Na zagrejanoj masti izdinstajte sitno iseckan crni i beli luk. Dodajte iseckanu slaninicu, pa sve zajedno dinstajte 10 minuta. Zatim dodajte i kiseli kupus i ostavite da se krčka još 15 minuta.

Izdinstanu smesu začinite biberom i lovorovim listom po ukusu, a zatim je stavite u glinenu ili vatrostalnu posudu. Odozgo poređajte kobasice, nalijte malo vode i stavite u rernu. Podvarak bi trebalo da se krčka u rerni na 200 stepeni dok kupus sasvim ne omekša, oko sat i po do dva sata.

Uz podvarak servirajte proju ili krompir.

Prijatno!

(Telegraf.rs)