Stari srpski recept za poslasticu koja nas vraća u detinjstvo: Za pripremu je potrebno 5 sastojaka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukus koji se ne zaboravlja

Foto: Shutterstock

Na samo spominjanje šnenokla, mnogi se verovatno sete Milene Dravić koja je često spominjala ovaj kolač u domaćoj seriji "Metla bez drške".

Kako se recept za ovu poslasticu ne bi zaboravio, predstavljamo vam njegovu pripremu.

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 4 kesice vanilin šećera
  • 2 kašike brašna
  • 1 litar mleka

Priprema:

U veću šerpu sipati mleko i dodati vanilin šećer. Na srednjoj vatri sačekati da provri. Razdvojiti belanca od žumanca. U belanca dodati jednu kašiku šećera i umutiti u "čvrst sneg".

U provrelo mleko kašikom dodavati belanca. Posle par minuta belance treba povaditi rupičastom hvataljkom i ostaviti ih u posudi.

U maloj posudi promešati žumanca, brašno i šećer zatim to sipati u mleko u kom se kuvalo belance i zakuvati. Uz redovno mešanje žumanca se kuvaju dok ne postane fil srednje gustine.

U posude za sevriranje staviti "oblačić" od belanaca i preliti filom od žumanaca. Po želji može se narendati čokolada po vrhu.

Prijatno!

(Telegraf.rs)