Kako da skuvate savršen pirinač: Ako poštujete ova 3 pravila, biće mekan i rastresit

Vreme čitanja: oko 1 min.

Male tajne velikih kuvara

Foto: Shutterstock

U pripremi pirinča uvek postoje nedoumice koliko treba da se kuva, na kojoj temperaturi i u kojoj količini vode.

U tri koraka možete da napravite idealan pirinač.

1. korak

Isperite pirinač nekoliko puta u hladnoj vodi. Takođe, voda u koju ćete spustiti pirinač pre nego što posudu za kuvanje stavite na ringlu mora da bude hladna.

2. korak

Postoji mnogo načina pripreme pirinča, ali je najlakši apsorbujući metod: pirinač se kuva u količini vode koja je potrebna da, u trenutku kada je pirinač gotov, sva voda već ispari.

Imajte na umu da veća količina vode daje sočniji i lepljiviji, a manje vode rezultira tvrđim pirinčem. Na jednu šolju pirinča možete da sipate šolju i po vode i malo ulja.

Nakon otprilike 12 minuta kuvanja, tečnost će ispariti i pirinač će biti al dente gotov.

3. korak

Odložite pirinač sa šporeta i ne sklanjajte poklopac. Sačekajte dvadeset minuta. Ovaj metod omogućava pari da se ravnomerno rasporedi, što ezultira kompaktnijom teksturom, a pirinač na dnu šerpe će biti podjednako vazdušast kao i onaj na vrhu.

(Telegraf.rs)