Domaćinske pogačice sa čvarcima: Tradicionalni recept za ukusno pecivo koje ostaje sveže i sutradan
Nećete moći da im odolite
Pogačice sa čvarcima su veoma "zarazne" - kad jednom počnete da ih jedete, teško da možete da odustanete. Ovom domaćinskom pecivu malo ko može da odoli, jer je ukusno, hrskavo i jedno od najpopularnijih na našim prostorima.
Recept je veoma jednostavan, a rezultat će vas oduševiti.
Sastojci:
- 1 kg mekog brašna (tip 400)
- 300 gr mlevenih čvaraka
- svež kvasac
- 1 kašika šećera
- ½ l mleka
- 100 gr margarina
- 2 žumanca
- 2 kafene kašicice soli
Za čvarke:
- 1 kafena kašičica soli
- ½ kafene kašičice mlevenog bibera
Za premazivanje:
- 1 jaje
- 3 kašike mleka
Priprema:
Razmutite kvasac u malo mleka sa šećerom i sačekajte da uskisne. U brašno dodajte margarin, žumanca, so, malo mleka i rukom promešajte, pa dodajte kvasac, ostatak mleka i umesite testo. Prekrijte testo krpom i ostavite da odstoji na toplom mestu pola sata.
Čvarke posolite i pobiberite.
Razvucite testo oklagijom i premažite ga čvarcima, pa ga premesite i ostavite da odstoji još pola sata.
Ponovo razvucite testo oklagijom i modlom ili čašom vadite pogačice, pa ih ređajte u podmazan pleh.
Umutite jaje sa mlekom i premažite pogačice, pa ih pecite na 180 stepeni 25-30 minuta dok ne porumene.
Prijatno!
(Telegraf.rs)