Domaćinske pogačice sa čvarcima: Tradicionalni recept za ukusno pecivo koje ostaje sveže i sutradan

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nećete moći da im odolite

Printskrin: Youtube/Bebina kuhinja

Pogačice sa čvarcima su veoma "zarazne" - kad jednom počnete da ih jedete, teško da možete da odustanete. Ovom domaćinskom pecivu malo ko može da odoli, jer je ukusno, hrskavo i jedno od najpopularnijih na našim prostorima.

Recept je veoma jednostavan, a rezultat će vas oduševiti.

Sastojci:

  • 1 kg mekog brašna (tip 400) 
  • 300 gr mlevenih čvaraka
  • svež kvasac
  • 1 kašika šećera
  • ½ l mleka
  • 100 gr margarina
  • 2 žumanca
  • 2 kafene kašicice soli

Za čvarke:

  • 1 kafena kašičica soli
  • ½ kafene kašičice mlevenog bibera

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • 3 kašike mleka

Priprema:

Razmutite kvasac u malo mleka sa šećerom i sačekajte da uskisne. U brašno dodajte margarin, žumanca, so, malo mleka i rukom promešajte, pa dodajte kvasac, ostatak mleka i umesite testo. Prekrijte testo krpom i ostavite da odstoji na toplom mestu pola sata.

Čvarke posolite i pobiberite.

Razvucite testo oklagijom i premažite ga čvarcima, pa ga premesite i ostavite da odstoji još pola sata.

Ponovo razvucite testo oklagijom i modlom ili čašom vadite pogačice, pa ih ređajte u podmazan pleh.

Umutite jaje sa mlekom i premažite pogačice, pa ih pecite na 180 stepeni 25-30 minuta dok ne porumene.

Prijatno!

(Telegraf.rs)