Rezanci s makom, da zasladite nedeljno popodne: Recept koji se u Vojvodini sprema decenijama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kao u onoj Balaševićevoj pesmi "Al’ se nekad dobro jelo baš", u Vojvodini je nemoguće zamisliti završetak nedeljnog ručka bez nečeg slatkog

Rezanci s makom; foto screenshot Youtube/ReciPeci

Ako nemate vremena da pravite kolače, a volite da „zaokružite“ nedeljni ručak nečim slatkim, neka vaš izbor budu rezanci s makom.

U Vojvodini se rezanci često nalaze na trpezi nedeljom – nekad su s makom, nekad s orasima.

Sastojci:

  • 400 gr širokih rezanaca
  • ravna kafena kašičica soli
  • 50 grama maslaca
  • 150 grama mlevenog maka
  • 300 grama šećera
  • kesica vanilin šećera

Priprema:

U veću šerpu sipajte vodu, pa sipajte u nju ravnu kafenu kašičicu soli. Spustite rezance, promešajte ih varjačom, pa poklopite šerpu i kuvajte rezance na srednje jakoj temperaturi ringle.

Kad su rezanci gotovi, skinite šerpu sa ringle, ostavite još par minuta da rezanci nabubre, pa ih procedite i ostavite sa strane.

U drugoj posudi otopite 50 grama maslaca, dodajte 150 grama mlevenog maka i 300 grama šećera, pa promešajte i ostavite da se sjedini još minut-dva na srednjoj temperaturi ringle.

Dodajte proceđene rezance, promešajte opet, pospite ih vanilin šećerom i služite.

Prijatno!

Video: Hrskavi, neobični, a preukusni! Probajte da napravite harmonika krompiriće

(Telegraf.rs)