Rezanci s makom, da zasladite nedeljno popodne: Recept koji se u Vojvodini sprema decenijama
Kao u onoj Balaševićevoj pesmi "Al’ se nekad dobro jelo baš", u Vojvodini je nemoguće zamisliti završetak nedeljnog ručka bez nečeg slatkog
Ako nemate vremena da pravite kolače, a volite da „zaokružite“ nedeljni ručak nečim slatkim, neka vaš izbor budu rezanci s makom.
U Vojvodini se rezanci često nalaze na trpezi nedeljom – nekad su s makom, nekad s orasima.
Sastojci:
- 400 gr širokih rezanaca
- ravna kafena kašičica soli
- 50 grama maslaca
- 150 grama mlevenog maka
- 300 grama šećera
- kesica vanilin šećera
Priprema:
U veću šerpu sipajte vodu, pa sipajte u nju ravnu kafenu kašičicu soli. Spustite rezance, promešajte ih varjačom, pa poklopite šerpu i kuvajte rezance na srednje jakoj temperaturi ringle.
Kad su rezanci gotovi, skinite šerpu sa ringle, ostavite još par minuta da rezanci nabubre, pa ih procedite i ostavite sa strane.
U drugoj posudi otopite 50 grama maslaca, dodajte 150 grama mlevenog maka i 300 grama šećera, pa promešajte i ostavite da se sjedini još minut-dva na srednjoj temperaturi ringle.
Dodajte proceđene rezance, promešajte opet, pospite ih vanilin šećerom i služite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)