Recept za posnu domaću paštetu: Namaz koji će vas oduševiti, pravićete ga svakodnevno

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uz svežu salatu i tostirani hleb, ova pašteta biće kompletan obrok

Foto: Shutterstock

Pašteta je u većini slučajeva izbor kada je brzi obrok u pitanju. Mnogi se odlučuju za industrijske varijante ovog namaza koji je zgodan za doručak, užinu ili večeru.

Ipak, u vreme Vaskršnjeg posta teško je pronaći ukusnu i zasitnu posnu paštetu bez kapi ulja ili bez tunjevine. Tu u pomoć priskaču vredne domaćice koje su isprobale paštetu od povrća i kikirija koja se lako razmazuje na hleb, iako u sebi ne sadrži ni kap ulja.

Recept za ovaj namaz može biti vaš izbor i u danima posta, ali i ukoliko se pridržavate veganske ishane, jer ne sadrži ni meso ni ribu.

Sastojci:

  • 450 gr krompira
  • 200 gr šargarepe
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 200 gr pečenog kikirikija
  • 1 kašičica senfa
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • začini po ukusu

Priprema:

Krompir i šargarepu skuvati, pa vodu u kojoj se povrće kuvalo odvojiti sa strane. Višljuškom ili mikserom napraviti pire od kuvanog povrća, a potom dodati sitno iseckani crni i beli luk i začine.

Kikiriki usitniti u blenderu, pa ga dodati pireu i sve dobro sjediniti. Gustinu ovog namaza regulišete dodavanjem vode u kojoj su se kuvali krompir i šargarepa, pa ukoliko volite nešto ređe paštete dodajte malo tečnosti od povrća.

Uz svežu salatu i tostirani hleb ova pašteta biće kompletan obrok.

Ovako pripremljen namaz možete i zamrznuti i vaditi po potrebi, a u frižideru ga čuvajte do 5 dana.

Prijatno!

(Telegraf.rs)