Kompletna praznična trpeza: Recepti za uskršnje predjelo, glavno jelo, slasno pecivo i dezert
Nekoliko ideja koje je moguće sprovesti u delo za tili čas
Uskrs je najradosniji hrišćanski praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život. Za taj dan obično se svi okupljaju i praznik provode sa svojom porodicom i najbližim prijateljima. Pored druženja i prijatne atmosfere u fokusu je i praznična trpeza, a domaćice su veoma kreativne kada je pripremanje iste u pitanju.
Ako još uvek niste potpuno osmislili šta će se naći na vašoj, donosimo vam nekoliko ideja koje je moguće sprovesti u delo za tili čas.
Pred vama je nekoliko recepata za kompletnu prazničnu trpezu: predjelo, glavno jelo i dezert, a tu je i jednostavan recept za pripremu ukusnog slanog peciva, odnosno uskršnjih venčića.
Punjena jaja
Za predjelo se uz ostale đakonije možete pripremiti punjena kuvana jaja. Obično se tokom farbanja jaja desi da se neka od njih polome, pa ako ne završe u ruskoj ili nekoj sličnoj salati, ovo je idealan način da ih utrošite i na svoj sto iznesete kreativno predjelo.
Sastojci:
- 10 kuvanih jaja
- 3 kisela krastavčića
- 100 gr majoneza
- 2 kašike pavlake
- 1 kašičica senfa
- so po ukusu
- rotkvice i čeri paradajz za dekoraciju
Priprema:
Kuvana jaja presecite na pola i izvadite žumanca. U činiju stavite žumanca, pa ih viljuškom izgnječite. Dodajte sitno seckane krastavčiće, majonez, pavlaku, senf i so, i sve dobro sjedinite.
Punite polovine jaja, odnosno belanca ovom smesom pa ih ukrasite kriškama rotkvice i čeri paradajza.
Pripremljeno predjelo držite u frižideru do služenja.
Uskršnji venčići
Slano pecivo u obliku venca, koji će najzanimljivije biti najmlađima. Osim što su vrlo ukusni, ovi venčiići veoma su dekorativni i jednostavni za pripremu. Kada su ispečeni, u svaki venčić možete staviti i po jedno obojeno uskršnje jaje i tako ih servitati.
Sastojci:
- 600-700 gr brašna
- 250 ml toplog mleka
- 200 ml tople vode
- 60 gr putera
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- crni ili običan susam za posipanje
- 1 jaje za premazivanje
Priprema:
Mleko i vodu sjediniti, pa dodati kvasac i šećer i ostaviti oko pet minuta da kvasac nadođe. Puter otopiti pa dodati u tečne sastojke, a zatim i so. Brašno dodavati postepeno i umestiti meko testo, koje se ne lepi za ruke. Ostaviti na toplom mestu da narasta 20 minuta.
Naraslo testo premesite i podelite na šest jednakih delova. Od svakog dela testa napraviti valjak, a potom i duži štapić. Štapić sada savijete kao da želite da ga podelite na jednake delove, a potom krajeve prebacujete jedan preko drugog i pravite pletenicu.
Ispreklapano testo potpom savijete u krug, odnosno u venčić koji će u sredini ostati šupalj. Tako uvijene venčiće stavite u pleh, premažite žumancetom i pospite susamom. Da biste osigurali da će na venčiću ostati prostora za jaje, u sredinu možete staviti parče izgužvane aluminijumske folije, koja će menjati jaje tokom pečenja.
Venčiće pecite ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.
Kada su pečeni, izvadite foliju, ostavite ih da se ohlade i stavite jaje u sredinu.
Jagnjetina sa krompirom
Jagnjetina se najčešće priprema za Uskrs. Meso u rerni je jedno od jela za koje se kaže da se samo sprema. Jednostavan način pripreme, a meso će biti sočno i ukusno.
Sastojci:
- komad jagnjetine od 4 kilograma (but, rebra, plećka, po želji)
- 1,5 kg krompira
- 5-6 kašičica soli
- 100 ml ulja
- 200 ml vode
- biber po ukusu
- grančica ruzmarina
Priprema:
Nekoliko sati pre pečenja komad mesa dobro usolite i ostavite u frižideru. Sat vremena pre pečenja, meso izvadite na sobnu temperaturu, a rernu zagrejte na 200 stepeni. Na mesu napravite male rezove i u njih stavite svež ruzmarin.
U pleh sipajte ulje i vodu, stavite meso pa ga sa svih strana pokrijte aluminijumskom foliom. Tako pokriveno meso pecite sat vremena, a onda skinite foliju i jagnjetinu okrenite i prelijte sokovima od pečenja. Tako uradite još dva puta na svakih 45 minuta. Posle dva i po sata pečenja dodajte začinjeni krompir i pecite još 45 minita.
Vodite računa da meso ne zagori.
Pečeno meso ostavite da se ohladi desetak minuta, a potom uživajte.
Rolat sa jagodama
I za kraj ono najslađe, rolat sa svežim jagodama. Ovu poslasticu mogu prirpemiti i manje umešni u kuhinji, a spoj mekanog biskvita i svežih jagoda nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Sastojci:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 3 kašike ulja
Za fil:
- 300 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu, više ili manje po ukusu
- 300 gr jagoda
Za dekoraciju:
- 1 kesica šlaga
- 100 ml mleka
- 100 gr jagoda
Priprema:
Jaja penasto umutiti sa šećerom. Dodati ulje i brašno pa sve sjediniti žicom, tako da masa ostane vazdušasta. Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje, izliti smesu za rolat i peći na 180 stepeni oko 15 minuta.
Pečeni biskvit sa papirom prebaciti na vlažnu kuhinjsku krpu, uviti i ostaviti da se ohladi.
Pavlaku i šećer umutiti, 300 grama jagoda sitno iseckati pa sve dobro sjediniti.
Ohlađeni biskvit premazati filom i ponovo uviti.
Šlag umutiti sa mlekom i time dekorisati rolat po želji. Po rolatu poređati jagode sečene na polovine.
Rolat ohladiti i služiti.
Prijatno!
(Telegraf.rs)