Mirisni kolač koji se topi u ustima: Recept za starinske kiflice sa pivom i orasima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kiflice ne sadrže ni jaja ni mleko, pa su samim tim idealna poslastica za dane posta

Foto: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja

U moru recepata za inovativne i "moderne" kolače, često zaboravimo na one starinske, koje su pravile naše bake. Jedan od takvih su i posne kiflice sa pivom i orasima. Spojem jednostavnih sastojaka, koje svako ima u svojoj kuhinji, dobija se mirisni kolač koji se topi u ustima.

Kiflice ne sadrže ni jaja ni mleko, samim tim idealna su poslastica za dane posta.

Sastojci:

  • oko 400 gr brašna
  • 200 ml ulja
  • 100 ml piva
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1 kesica vanilin šećera
  • narendana korica 1 limuna

Sirup:

  • 200 gr šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 ml vode

i još: 

  • 150 gr mlevenih oraha

Priprema: 

Prvo pripremite sirup za kiflice. U šerpicu sipajte šećer, vanilin šećer i vodu i stavite na ringlu da proključa. Kada sirup proključa, smanjite temepraturu i ostavite da lagano vri 5-6 minuta. Sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.

Brašno sjedinite sa praškom za pecivo, dodajte ulje i pivo i umesite glatko i mekano testo. Tako pripremljeno stavite da odstoji nekoliko minuta u frižideru, a potom ga podelite na četiri jednaka dela.

Svaki deo rastanjite na pobrašnjenoj površini u pravilan krug, pa ga presecite na 8 delova i savijte kiflice.

Kiflice ređajte na papir obložen pek papirom i pecite ih na 180 stepeni oko 25 minuta.

Pečene kiflice, potapajte u sirup, pa ih valjajte u mlevene orahe.

Prijatno!

(Telegraf.rs)