Mirisni kolač koji se topi u ustima: Recept za starinske kiflice sa pivom i orasima
Kiflice ne sadrže ni jaja ni mleko, pa su samim tim idealna poslastica za dane posta
U moru recepata za inovativne i "moderne" kolače, često zaboravimo na one starinske, koje su pravile naše bake. Jedan od takvih su i posne kiflice sa pivom i orasima. Spojem jednostavnih sastojaka, koje svako ima u svojoj kuhinji, dobija se mirisni kolač koji se topi u ustima.
Kiflice ne sadrže ni jaja ni mleko, samim tim idealna su poslastica za dane posta.
Sastojci:
- oko 400 gr brašna
- 200 ml ulja
- 100 ml piva
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- narendana korica 1 limuna
Sirup:
- 200 gr šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 ml vode
i još:
- 150 gr mlevenih oraha
Priprema:
Prvo pripremite sirup za kiflice. U šerpicu sipajte šećer, vanilin šećer i vodu i stavite na ringlu da proključa. Kada sirup proključa, smanjite temepraturu i ostavite da lagano vri 5-6 minuta. Sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.
Brašno sjedinite sa praškom za pecivo, dodajte ulje i pivo i umesite glatko i mekano testo. Tako pripremljeno stavite da odstoji nekoliko minuta u frižideru, a potom ga podelite na četiri jednaka dela.
Svaki deo rastanjite na pobrašnjenoj površini u pravilan krug, pa ga presecite na 8 delova i savijte kiflice.
Kiflice ređajte na papir obložen pek papirom i pecite ih na 180 stepeni oko 25 minuta.
Pečene kiflice, potapajte u sirup, pa ih valjajte u mlevene orahe.
Prijatno!
(Telegraf.rs)