Vazdušaste lepinje punjene sirom i krompirom, mekane i slasne: Recept koji osvaja na prvi zalogaj

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako volite testo, ove lepinje ćete često praviti

lepinje sa sirom i krompirom; foto screenshot Youtube/Enfes Yemek Tarifleri

Ima li šta lepše nego kad dan započnete vrućim domaćim lepinjama punjenim ukusnim nadevom? Za ljubitelje testa donosimo recept koji se lako priprema, a prikladan je i za doručak i za večeru.

Sastojci za testo:

  • 400 ml mleka
  • 1 suvi kvasac
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike ulja
  • 500 gr brašna

Za fil:

  • 600 gr krompira
  • 100 ml mleka
  • 200 gr rendanog sira

Za premazivanje:

  • 1 žumance
  • 1 kašika ulja
  • susam, kim, suncokret, semenke bundeve, morska so (po želji)

Priprema:

Zagrejte mleko da bude mlako, pa dodajte šećer i kvasac i ostavite da se aktivira. Potom dodajte brašno, ulje i so. Umesite mekano testo, pa ga pokrijte krpom i ostavite pola sata da odstoji.

Oljuštite krompir, skuvajte ga i izgnječite kao za pire. Krompiru dodajte mleko i sir i dobro sjedinite. Masa bi trebalo da bude gusta.

I testo i fil podelite na četiri dela i oblikujte lopte.

Razvucite testo u krug, pa na sredinu testa stavite loptu od fila. Obmotajte testo oko fila i opet prstima rastanjite, pa oblikujte lepinju i stavite je na pek papir kojim ste obložili pleh.

Isto uradite sa preostale tri lopte od testa i fila.

Prekrijte krpom lepinje i ostavite ih da odstoje još dvadesetak minuta. Prstima napravite mala udubljenja na testu, pa premažite žumancetom i uljem i pospite susamom, kimom, semenkama suncokreta, semenkama bundeve, morskom solju...

Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C dvadesetak minuta. Služite toplo sa jogurtom.

Prijatno!

(Telegraf.rs)