Vazdušaste lepinje punjene sirom i krompirom, mekane i slasne: Recept koji osvaja na prvi zalogaj
Ako volite testo, ove lepinje ćete često praviti
Ima li šta lepše nego kad dan započnete vrućim domaćim lepinjama punjenim ukusnim nadevom? Za ljubitelje testa donosimo recept koji se lako priprema, a prikladan je i za doručak i za večeru.
Sastojci za testo:
- 400 ml mleka
- 1 suvi kvasac
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 2 kašike ulja
- 500 gr brašna
Za fil:
- 600 gr krompira
- 100 ml mleka
- 200 gr rendanog sira
Za premazivanje:
- 1 žumance
- 1 kašika ulja
- susam, kim, suncokret, semenke bundeve, morska so (po želji)
Priprema:
Zagrejte mleko da bude mlako, pa dodajte šećer i kvasac i ostavite da se aktivira. Potom dodajte brašno, ulje i so. Umesite mekano testo, pa ga pokrijte krpom i ostavite pola sata da odstoji.
Oljuštite krompir, skuvajte ga i izgnječite kao za pire. Krompiru dodajte mleko i sir i dobro sjedinite. Masa bi trebalo da bude gusta.
I testo i fil podelite na četiri dela i oblikujte lopte.
Razvucite testo u krug, pa na sredinu testa stavite loptu od fila. Obmotajte testo oko fila i opet prstima rastanjite, pa oblikujte lepinju i stavite je na pek papir kojim ste obložili pleh.
Isto uradite sa preostale tri lopte od testa i fila.
Prekrijte krpom lepinje i ostavite ih da odstoje još dvadesetak minuta. Prstima napravite mala udubljenja na testu, pa premažite žumancetom i uljem i pospite susamom, kimom, semenkama suncokreta, semenkama bundeve, morskom solju...
Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C dvadesetak minuta. Služite toplo sa jogurtom.
Prijatno!
(Telegraf.rs)