Mirisi bakine kuhinje: Recept za lisnate pogačice sa sirom idealne za doručak i večeru

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovom domaćem pecivu retko ko može da odoli

Foto: Youtube/ Receptturaf

Pogačice sa sirom su mnogima omiljene zbog njihovog brzog načina pripreme i "zaraznog" ukusa. Recept je veoma jednostavan, a ukus će sve oduševiti.

Miris ovog peciva nas vraća u detinjstvo i podseća nas na najlepše bakine domaće pogačice.

Sastojci:

  • 550 gr brašna
  •  1 jaje + 1 belance
  • 15 gr kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • so
  • 2 dl mleka
  • malo susama za posipanje

Za nadev:

  • 100 gr margarina
  • 100 gr sira

Priprema:

U mlako mleko izdrobite kvasac i dodajte šečer. Promešajte i ostavite da kvasac nadođe.

Kad nadođe, kvasac prebacite u veću posudu i dodajte jaje, belance i brašno. Posolite i umesite, zatim, pokrijte testo da odmori 20 minuta. Izmešajte margarin i sir dok se ne sjedine savršeno, pa podelite na 4 jednaka dela.

Testo razvite u pravougaonik pa premažite ga sa 1/4 smeše margarina i sira. Preklopite sa jedne i druge strane ka sredini i onda još jedno jednu stranu. Pokrjite testo i ostavite da odmori 10 minuta.

Ceo postupak ponovite još 3 puta. Ponovo ga razijte u pravougaonik, premažite i preklopite kao prvi put. I svaki put ga ostavite po 10 minuta da odmori.

Kada ste završili, razvijte testo u pravougaonik debljine 1 cm i vadite čašom za vodu pogačice, pa ih ređajte na podmazanu tepsiju.

Pokrijte 10 minuta pa premažite sve pogačice žumancetom i pospite susamom.

Pecite na 200 stepeni, oko 30-35 minuta. 

Prijatno!

(Telegraf.rs)