Mirisi bakine kuhinje: Recept za lisnate pogačice sa sirom idealne za doručak i večeru
Ovom domaćem pecivu retko ko može da odoli
Pogačice sa sirom su mnogima omiljene zbog njihovog brzog načina pripreme i "zaraznog" ukusa. Recept je veoma jednostavan, a ukus će sve oduševiti.
Miris ovog peciva nas vraća u detinjstvo i podseća nas na najlepše bakine domaće pogačice.
Sastojci:
- 550 gr brašna
- 1 jaje + 1 belance
- 15 gr kvasca
- 1 kašičica šećera
- so
- 2 dl mleka
- malo susama za posipanje
Za nadev:
- 100 gr margarina
- 100 gr sira
Priprema:
U mlako mleko izdrobite kvasac i dodajte šečer. Promešajte i ostavite da kvasac nadođe.
Kad nadođe, kvasac prebacite u veću posudu i dodajte jaje, belance i brašno. Posolite i umesite, zatim, pokrijte testo da odmori 20 minuta. Izmešajte margarin i sir dok se ne sjedine savršeno, pa podelite na 4 jednaka dela.
Testo razvite u pravougaonik pa premažite ga sa 1/4 smeše margarina i sira. Preklopite sa jedne i druge strane ka sredini i onda još jedno jednu stranu. Pokrjite testo i ostavite da odmori 10 minuta.
Ceo postupak ponovite još 3 puta. Ponovo ga razijte u pravougaonik, premažite i preklopite kao prvi put. I svaki put ga ostavite po 10 minuta da odmori.
Kada ste završili, razvijte testo u pravougaonik debljine 1 cm i vadite čašom za vodu pogačice, pa ih ređajte na podmazanu tepsiju.
Pokrijte 10 minuta pa premažite sve pogačice žumancetom i pospite susamom.
Pecite na 200 stepeni, oko 30-35 minuta.
Prijatno!
(Telegraf.rs)