Hrskavo lisnato testo puno neodoljivog fila: Recept za laganu tortu koja se topi u ustima
Ako vam se jede nešto slatko, a nemate puno vremena za pripremu, ovo je recept za vas
Lisnato testo većina domaćica koristi za pripremu pogačica, pašteta ili trouglova punjenih sirom ili džemom.
Ali, ovaj jeftin proizvod sada je dobio novu namenu – od njega se može napraviti i fantastično ukusna torta nadevena laganim kremom koji osvaja i ukusom i izgledom.
Sastojci:
- 250 gr smrznutog lisnatog testa
- 1 jaje
- 60 grama šećera
- vanilin šećer
- supena kašika brašna
- 200 ml mleka
- 50 gr putera
- 200 ml slatke pavlake
- 70 gr badema
Priprema:
Razvucite lisnato testo u pravougani oblik, pa ga isecite na kaiševe.
U tepsiju stavite pek papir, pa na njega spuštajte kaiševe od lisnatog testa. Obavezno napravite razmak između testa, da se ne bi slepilo tokom pečenja.
Pecite 10 minuta na 200 stepeni.
U činiji umutite jaje, šećer, brašno i vanilin šećer, pa sipajte mleko, dobro razmutite i kuvajte dok mleko ne počne da vri. Potom dodajte 50 grama putera, dobro izmešajte, pa skinite sa vatre, preručite u staklenu činijicu, prekrijte providnom streč folijom i ostavite da se prohladi.
Potom umutite slatku pavlaku, pa dodajte kašiku po kašiku fila i mutite mikserom da se pavlaka i žuti fil sjedine.
Na tacnu stavite pek papir, na papir nanesite tanji sloj fila, pa poređajte 6 štapića pečenog lisnatog testa. Špatulom nanesite tanak sloj fila, pa preko fila stavite još 5 štapića lisnatog testa. Opet nanesite fil, preko njega poređajte 4 štapića lisnatog testa, premažite ih filom, pa nanesite fil sa svih strana kolača.
Potom urolajte celu tortu u pek papir, stavite je na tepsiju i držite u frižideru nekoliko sati.
Kad se torta stegne, odvojite je od pek papira, pospite listićima badema i secite na kriške.
Prijatno!
(Telegraf.rs)