Lenja pita na sasvim drugačiji način: Recept za slanu verziju brzo spremljenog, ukusnog jela

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova slana pita oduševiće vas svojom sočnošću i ukusom koji je potpuno drugačiji od svega što ste do sada probali

Foto: Printscreen/Youtube/Recepti Brigita Husic

Kada kažemo"lenja pita" asocijacija nam je uglavnom na brzi kolač sa jabukama koji se pravi jednostavno, ali recept za ovo slano jelo koje zbog lakoće pripreme nosi epitet "lenja" je nešto što još sigurno niste probali.

Savršen spoj ukusa je nešto po čemu je ova pita takođe posebna, ali i sočnost kakvu nema skoro ni jedno slično jelo.

Sastojci: 

  • 500 gr mladog neslanog kravljeg sira
  • 2 kaškice soli
  • 4 jaja
  • 200 gr kukuruznog griza
  • 140 gr brašna
  • kesica praška za peciva
  • 100 ml ulja
  • 140 gr rendanog kačkavalja
  • 200 gr mladog spanaca
  • 300 ml mleka 
  • 120 gr kiselog jogurta
  • 120 gr kisele pavale 
  • malo soli
  • malo peršuna
  • 50 gr maslaca
  • 3 čena belog luka

Priprema: 

Iznječite sir u dubljoj posudi, dodajte so, jaja, ulje, rendani kačkavalj, mleko i sitno seckan spanać. U drugoj posudi pomešajte suve sastojke - griz, brašno i prašak za pecivo. Polako sastavite suve i mokre sastojke u jednu veću posudu, pa dobro izmešajte da masa bude tečna.

Nauljite pleh. Rernu uključite da se zagreje na 200 stepeni.

Smesu za pitu izlijte u pripremljen pleh, ubacite u zagrejanu rernu i pecite dok ne porumeni. U zavisnosti od jačine rerne pecite od 20 minuta do pola sata. Proverite čačkalicom da li je pečena. Izvadite pitu iz rerne kada je pečena i isecite je na kocke u plehu.

U posudi umutite pavlaku i jogurt. Prelijte preko isečene pite i pustite da malo upije. Na kraju rastopite maslac i u njega dodajte tri sitno seckana čena belog luka. Time pelijte pitu i pospite je na kraju sitno seckanim peršunom.

Uživajte u savršenom zalogaju.

Prijatno! 

Video: Probajte spljoštene hrskave krompiriće iz rerne i zaljubite se!

(Telegraf.rs)