Originalni recept za urmašice okupane slatkim sirupom: Mirišu na puter i limun i tope se u ustima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Orijentalni slatkiš neodoljivog ukusa

Foto: Shutterstock

Trpeza u Bosni nezamisliva je bez urmašica ili hurmašica,  kolača prelivenog šećernim sirupom. Postoji mnogo verzija ovog jednostavnog kolača, a mi vam donosimo originalni recept po kom se urmašice prave u starinskim poslastičarnicama.

Šoljica je mera od 100 mililitara.

Sastojci za testo:

  • 2 jajeta
  • 2 šoljice šećera
  • 200 gr maslaca
  • brašna po potrebi (oko 500 gr)

Sastojci za preliv:

  • 9 šoljica šećera
  • 9 šoljica vode
  • 1 limun
  • jezgra oraha za ukrašavanje (po želji)

Priprema:

Umutite mikserom jaja sa šećerom, dodajte maslac koji je odstojao na sobnoj temperaturi, pa još malo mutite. Potom dodajte brašno i mesite dok ne dobijete ujednačenu smesu. Testo bi trebalo da se odvaja od ruke, ali ne sme da bude previše tvrdo.

Od testa oblikujte kuglice koje su malo veće od oraha, pa ih spljoštite i pritisnite sa jedne strane uz rende.

Slažite urmašice na suvi pleh i pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni dok ne porumene.

Dok se urmašice peku, spremite preliv koji se u Bosni zove agda.

U šerpu sipajte šećer i vodu, pa dobro promešajte da se šećer rastopi. Dodajte sok od jednog limuna, pa kuvajte dok ne počne da vri. Potom skinite sa vatre, pa vruć preliv sipajte preko ohlađenih urmašica koje su ostale u tepsiji. Ostavite da odstoji nekoliko sati, najbolje preko noći.

Po želji, na svaku urmašicu stavite polovinu jezgra oraha i služite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)