Kako da palačinke i sutradan budu vazdušaste i ukusne: Ključne su dve stvari

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koliko se brzo prave toliko brzo i nestaju, međutim ponekad se ipak desi da ostane po koji komad koji biste voleli da pojedete kasnije

Foto: Pixabay

Skoro svaka domaćica, pa i ona manje vešta u kuhinji, ima svoj recept za palačinke. Ovo je brza poslastica, odličan izbor za doručak, večeru, pa čak i ručak ukoliko se prave kao slane. Palačinke su sigurno jedan od omiljenih slatkiša u Srbiji, ali i širom sveta.

Koliko se brzo prave toliko brzo i nestaju, međutim ponekad se ipak desi da ostane po koji komad koji biste voleli da pojedete kasnije ili, recimo, ponesete na posao. I tu se javlja glavni "problem" - kada se palačinke ohlade postaju žilave i bezukusne.

Zato vam donosimo nekoliko trikova pomoću kojih će biti vazdušaste, mekane i ukusne, jednako kao kada se ih tek ispekli. Glavna tajna je u sodi bikarboni - samo mala količina će doprineti da i dan posle uživate u omiljenoj poslastici.

Još jedan trik pomoću kog će palačinke i sutradan biti meke i sveže odnosi se na posudu u kojoj ćete ih čuvati.

Sastojci: 

  • 1 jaje
  • 200 ml mleka
  • 250 ml vode
  • 200 gr brašna
  • prstohvat soli
  • 1/4 kašičice sode bikarbone
  • 2 kašike ulja
  • ulje za premazivanje tiganja

Priprema: 

Sve tečne sastojke sjedinite, pa dodajte brašno, so i sodu bikarbonu. Smesu dobro umutite tako da nema grudvica. Dodajte na kraju ulje, pa ponovo sve izmešajte.

Tiganj za palačinke zagrejte na maksimalnoj temepraturi, a onda je smanjite malo (7 od 9 podeoka). Pecite palačinke, ređajte ih jednu na drugu, a sud na kome su gotove palačinke poklopite. Tako će duže ostati tople, a sutradan će biti jednako mekane i ukusne.

Palačinke filujte slatkim ili slanim nadevom po želji.

Prijatno!

Video: Snajka i svekrva se vole kao oči u glavi: Ceca i Bogdana pekle palačinke

(Telegraf.rs)