Krempita je kraljica među kremastim kolačima: Domaći recept za slatkiš koji će očarati vaša nepca

Vreme čitanja: oko 1 min.

Korice hrskaju, a fil se topi u ustima

foto Pixabay

Nedelja je nekada bio dan kada su mame spremale sveže domaće kolače za članove porodice.

Vremenom se taj divni običaj gotovo sasvim izgubio, i to iz više razloga - kolači su danas dostupniji nego pre, nisu toliko ni skupi, ali ipak ništa ne može da zameni domaći slatkiš spremljen s puno ljubavi i pažnje.

Krempita je jedan od kolača koji s radošću jedu svi članovi porodice. Ukoliko nemate isproban recept za ovaj kremasti slatkiš, a volite krempitu, napravite verziju koja je bolja od poslastičarske.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 16 kašika šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 200 gr gustina
  • 3 kašike brašna
  • litar mleka
  • 250 ml vode
  • pakovanje lisnatog testa

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni, tepsiju premažite uljem, pa spustite lisnato testo koje ste malo poprskali vodom. Pecite dvadesetak minuta dok ne naraste, pa izvadite tepsiju iz rerne, presecite testo po sredini i ostavite da se ohladi.

U dublju činiju sipajte 4 belanca i dobro ih umutite. Zatim dodajte 8 kašika šećera, pa dodatno umutite mikserom.

Žumanca umutite sa 8 kašika šećera, dodajte im vanilin šećer, a onda i gustin pomešan sa vodom i brašnom, pa ukuvajte u mleku kad ono počne da vri.

Skinite krem sa vatre i dok je još vruć dodajte mu umućena belanca sa šećerom, sve dobro izmešajte špatulom i stavite između dve ispečene kore od lisnatog testa. Tako će se u kremu pojaviti rupice - ako sačekate da se fil ohladi, pa mu dodate umućena belanca sa šećerom, fil će biti gust i gladak.

Po želji, posipite gornju koru šećerom u prahu, pa ostavite krempitu da se dobro ohladi i služite. Možete, takođe, da napravite i preliv od šećera u prahu, limuna i malo vode, pa da ga sipate preko gornje kore i prošarate istopljenom čokoladom.

Prijatno!

(Telegraf.rs)