Kolač sa šljivama i pavlakom, pun ukusnog fila: Recept za slatko i sočno letnje zadovoljstvo
Počela je sezona šljiva, a sa njom stižu i recepti za poslastice koje možete da spremite brzo i lako
Kad stignu šljive, domaćice ne znaju šta bi pre od njih napravile - domaći pekmez, džem, marmeladu u koju će dodati i drugo sezonsko voće, ili sočan kolač.
Ako je suditi po interesovanjima na Guglu, srpske domaćice ovog avgusta najčešće se opredeljuju za pitu sa šljivama i pavlakom. Brzo se pravi, nije skupa, sočna je i može da stoji nekoliko dana.
Sastojci za koru:
- 200 gr margarina
- 1 jaje
- 100 gr šećera
- 300 gr brašna
- 500 gr svežih šljiva
Sastojci za preliv:
- 2 jaja
- 5 kašika šećera
- 2 čaše od 180 ml pavlake
Sastojci za posipanje:
- 8 kašika prezli
- 50 gr margarina
- 4 kašike šećera
- kesica vanilin šećera
- pola kafene kašičice cimeta
Priprema:
Mikserom umutite margarin sa šećerom, pa dodajte jaje, brašno i prašak za pecivo. Dobro izradite testo rukama, pa ga razvucite i stavite u pleh koji ste prethodno obložili pek papirom.
Očistite šljive od koštica, prepolovite ih, pa ih poređajte po testu.
Mikserom umutite jaja sa šećerom i pavlakom, pa prelijte preko šljiva. Sjedinite prezle, cimet i vanilin šećer, pospite preko preliva, a 50 grama margarina isecite na listiće ili izrendajte i rasporedite ga preko kolača.
Pleh sa kolačem stavite u zagrejanu rernu i pecite oko 45 minuta na 180 stepeni.
Prijatno!
(Telegraf.rs)