Recept za pletenice kao iz pekare: Meko i vazdušasto pecivo koje se voli na prvi zalogaj
Lepše su od kifli, a deca ih obožavaju
Testo je mnogima omiljeno za doručak i večeru, a mirisu tek pečenog peciva teško ko može da odoli. Ako su vam dosadile kiflice, možete da se latite pravljenja pletenica po ovom jednostavnom receptu.
Mekane i mirisne pletenice deca nekada radije jedu od bilo kog drugog peciva zbog njihovog zanimljivog izgleda, ali i ukusa.
Sastojci:
- 250 grama brašna
- 1,5 dl mleka
- 2 kašike ulja
- 1 kašičica šećera
- malo soli
- 15 gr kvasca
Priprema:
Kvasac potopitie u malo mlakog mleka, pa dodajte šećer. Kad se kvasac rastopi dodajte ostatak mleka, ulje i brašno, pa umesite srednje tvrdo testo. Ostavite ga na toplom mestu 20 minuta da naraste.
Naraslo testo razmesite i podelite na male kuglice od oko 100 grama, pa svaku kuglicu razvucite u valjak.
Četiri valjka od testa spojite u vrhu, pa dva spoljna valja presavijte i stavljajte u sredinu jedan preko drugog i pravite pletenice.
Premažite ispletene pletenice umućenim žumancetom u koje ste sipali malo ulja, pospite testo krupnom solju, semenkama lana ili susamom, pa pecite na 200 stepeni C oko 20 minuta. Poslužite ih tople.
Prijatno!
(Telegraf.rs)