Čokoladni sunđer kolač, sočan i izdašan: Recept za slatko zadovoljstvo koje se brzo pravi
Lagana poslastica koju će obožavati i najmlađi
Ukoliko volite kolače sa čokoladom i ne možete da se opredelite da li vam više prija vazdušasti patišpanj ili neodoljivi krem, onda će ovaj čokoladni suđer kolač biti vaš izbor, jer ispunjava sve kriterijume.
Kolač se brzo pravi, nije skup, a ukus će se dopasti i mališanima i starijim sladokuscima koji vole da uživaju u raskošnoj čokoladnoj rapsodiji.
Sastojci za koru:
- 100 ml mleka
- supena kašika običnog belog sirćeta
- 150 grama šećera
- 150 ml ulja
- 400 gr brašna
- 2 kašike kakao praha
- kesica sode bikarbone
- pola kesice praška za pecivo
Sastojci za fil:
- 200 ml slatke pavlake
- 200 gr šećera u prahu
- 2 štangle čokolade
Sastojci za preliv:
- 200 gr šećera
- 4 kašike kakao praha
- 50 ml ulja
- 100 ml mleka
Za ukrašavanje:
- 20 grama čokolade za kuvanje
Priprema:
U činiju sipajte mleko, sirće, šećer i ulje, pa ručnom mutilicom sve sjedinite. Dodajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i kakao prah, pa mutite dok ne dobijete glatku smesu.
Tepsiju obložite pek papirom, sipajte smesu za patišpanj i pecite oko 45 minuta, dok se kolač ne odvoji od ivica pleha. Izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi.
Dok se patišpanj hladi, pripremite preliv. Pomešajte kakao prah, šećer, ulje i mleko, mutilicom dobro sjedinite, pa kuvajte dok ne provri. Potom skinite sa vatre i ostavite da se prohladi.
Umutite slatku pavlaku u čvrst sneg, pa dodajte šećer u prahu i dve štangle rastopljene čokolade (ili nekoliko kašika čokoladnog krema) i nastavite da mutite mikserom. Kad se svi sastojci sjedine, nanesite fil na patišpanj, pa ga prelijte pripremljenim prelivom.
Po želji, kolač ukrasite izrendanom čokoladom.
Prijatno!
(Telegraf.rs)