Recept za šumadijski pečeni krompir s kajmakom i slaninicom: Gurmanski zalogaj koji će vas oduševiti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kada ga jednom probate, često će biti gost na vašoj trpezi

Foto: Shutterstock

Krompir je jedno od onih jela koje, kako god da ga spremite, većina ukućana ga rado jede. Kad je u kombinaciji sa gurmanlucima poput kajmaka, slaninice i kačkavalja, teško da će iko odbiti takav obrok.

Recept koji donosimo izuzetno je popularan u čačanskom kraju, gde se u lokalima češće naručuje od, mislili smo, neprikosnovenog roštilja i pečenja.

Krompir napunjen slaninicom i kajmakom, a onda sa kačkavaljem po vrhu koji se topi, prava je đakonija kojoj je nemoguće odoleti.

Sastojci: 

  • 6 velikih krompira 
  • 6 kašičica kajmaka
  • 20o gr mesnate slanine
  • 200 gr kačkavalja
  • so, biber, biljni začin 
  • malo peršuna 

Priprema: 

Krompire dobro operite, pa im skinite poklopac sa jedne strane i izdubite ih kašičicom. Poređajte ih na pek papirom obložen pleh i posolite, stavite biljni začin i biber, pa prekrijte krompir aluminijumskom folijom. Pleh pa ubacite u zagrejanu rernu i pecite krompir 45 minuta na 200 stepeni.

Dok se krompir peče, iseckajte slaninu na sitne kockice. Odvojite malo slaninice i ostavite sa strane.

Posle 45 minuta izvadite krompir iz rerne, u svaki ravnomerno rasporedite komadiće slanine i na njih stavite po punu kašičicu kajmaka. Ponovo vratite foliju, pa pecite još 15 minuta.

Izvadite kromir i preko svakog bogato stavite narendanog kačkavalja i preostale komadiće slanine. Pospite sa malo seckanog peršuna i vratite u rernu da se sve zajedno zapeče još 20 minuta.

Poslužite toplo i uživajte u vrhunski ukusnom obroku.

Prijatno!

Video: Ogladnećete u sekundi kada vidite ovaj ukusni specijalitet koji sprema srpska kuvarica
Video: Ovu pitu krompirušu može da napravi i početnica

(Telegraf.rs)