Recept za šumadijski pečeni krompir s kajmakom i slaninicom: Gurmanski zalogaj koji će vas oduševiti
Kada ga jednom probate, često će biti gost na vašoj trpezi
Krompir je jedno od onih jela koje, kako god da ga spremite, većina ukućana ga rado jede. Kad je u kombinaciji sa gurmanlucima poput kajmaka, slaninice i kačkavalja, teško da će iko odbiti takav obrok.
Recept koji donosimo izuzetno je popularan u čačanskom kraju, gde se u lokalima češće naručuje od, mislili smo, neprikosnovenog roštilja i pečenja.
Krompir napunjen slaninicom i kajmakom, a onda sa kačkavaljem po vrhu koji se topi, prava je đakonija kojoj je nemoguće odoleti.
Sastojci:
- 6 velikih krompira
- 6 kašičica kajmaka
- 20o gr mesnate slanine
- 200 gr kačkavalja
- so, biber, biljni začin
- malo peršuna
Priprema:
Krompire dobro operite, pa im skinite poklopac sa jedne strane i izdubite ih kašičicom. Poređajte ih na pek papirom obložen pleh i posolite, stavite biljni začin i biber, pa prekrijte krompir aluminijumskom folijom. Pleh pa ubacite u zagrejanu rernu i pecite krompir 45 minuta na 200 stepeni.
Dok se krompir peče, iseckajte slaninu na sitne kockice. Odvojite malo slaninice i ostavite sa strane.
Posle 45 minuta izvadite krompir iz rerne, u svaki ravnomerno rasporedite komadiće slanine i na njih stavite po punu kašičicu kajmaka. Ponovo vratite foliju, pa pecite još 15 minuta.
Izvadite kromir i preko svakog bogato stavite narendanog kačkavalja i preostale komadiće slanine. Pospite sa malo seckanog peršuna i vratite u rernu da se sve zajedno zapeče još 20 minuta.
Poslužite toplo i uživajte u vrhunski ukusnom obroku.
Prijatno!
(Telegraf.rs)