Ovo jelo će obožavati i najveći izbirljivci: Recept za zapečenu boraniju sa piletinom
Malo vremena će vam biti potrebno da napravite savršen ručak
Boranija je često jelo na domaćim trpezama i važi za jednu od najukusnijih namirnica balkanske i mediteranske kuhinje. Ovaj recept idealan je za kraj radne nedelje, kada vam je potrebno brzo jelo koji će vas zasititi i podsetiti na bakinu domaću kuhinju.
Možete ga spremiti i bez mesa, a gurmani mogu dodati i slaninicu koja će ovom jelu dati specifičnu notu.
Boranija je odlična i kao prilog i glavno jelo, a najbolje od svega je što se prirema brzo i lako.
Sastojci:
- 450 gr boranije
- 250 gr pilećeg filea
- 1 glavica crnog luka
- 1 srednja šargarepa
- 2 čena belog luka
- 2 jaja
- 100 gr kačkavalja
- so, biber
- 1 kašičica mlevene crvene paprike
- 2 čaše kisele pavlake (360 gr)
- 50 ml ulja
Priprema:
Luk isecite na kockice, a šargarepu na kolutove. U šerpu sipajte malo ulja, pa stavite luk da se dinsta. Kada omekša dodajte i šargarepu, a posle dva minuta dodajte i boraniju. Beli luk isecite sitno, pa dodajte u boraniju, a zatim stavite so, biber i mlevenu crvenu papriku.
Meso isecite na kocke srednje veličine i začinite. Zagrejte tiganj, sipajte ulje i stavite meso da se prži. Kada je gotovo, izvadite meso i stavite ga u posudu zajedno sa boranijom, pa sve preručite u vatrostalu posudu.
Umutite jaja i kiselu pavlaku, pa dobijenu smesu prelijte preko boranije.
Kačkavalj izrendajte na krupno redne, pa pospite preko boranije.
Vatrostalnu posudu stavite u zagrejanu rernu i pecite na 220 stepeni oko pola sata.
Jelo služite toplo, a odličnog je ukusa i kada se ohladi.
Prijatno!
(Telegraf.rs)