Slana torta od krompira spolja hrskava, a unutra kremasta: Jelo za koje će svi tražiti repete

Vreme čitanja: oko 1 min.

Odličan je izbor za doručak i večeru, može se poslužiti i kao prilog, ali i kao glavno jelo

Foto: Shutterstock

Krompir je jedna od omiljenih i najčešće upotrebljavanih namirnica na našem podneblju. Koristi se podjendako za slatke i slane delicije, kada su u toku posni, ali i mrsni dani.

Jedan od načina za njegovu konzumaciju je i ova slana torta čija je priprema veoma brza, a rezultat fantastičan. Odličan je izbor za doručak i večeru, može se poslužiti i kao prilog, ali i kao glavno jelo.

Sastojci: 

  • 600 gr krompira
  • 1 struk mladog luka ili 1/4 struka praziluka
  • 40 ml ulja
  • 2 jaja
  • so, biber

Priprema:

Krompir oljuštite i izrendajte, pa začinite. Struk mladog luka (ili praziluk) iseckajte na tanke kolutiće i sjedinite sa jajima i začinima. 

U dublji i širi tiganj sipajte ulje, pa stavite na ringlu da se zagreje. U zagrejani tiganj stavite polovinu krompira, odozgo smesu od luka i jaja, pa pokrijte drugom polovinom krompira. 

Na tiganj stavite poklopac i tako ostavite da se torta prži na umerenoj temeperaturi. Posle desetak minuta tortu okrenite i pecite još toliko. Torta treba da dobije zlatnu boju, spolja da bude hrskava, a unutra sočna. 

Služite toplo uz dodatke po želji. Odlično se slaže sa mlečnim, ali i suhomesnatim proizvodima.

(Telegraf.rs)