Slana torta od krompira spolja hrskava, a unutra kremasta: Jelo za koje će svi tražiti repete
Odličan je izbor za doručak i večeru, može se poslužiti i kao prilog, ali i kao glavno jelo
Krompir je jedna od omiljenih i najčešće upotrebljavanih namirnica na našem podneblju. Koristi se podjendako za slatke i slane delicije, kada su u toku posni, ali i mrsni dani.
Jedan od načina za njegovu konzumaciju je i ova slana torta čija je priprema veoma brza, a rezultat fantastičan. Odličan je izbor za doručak i večeru, može se poslužiti i kao prilog, ali i kao glavno jelo.
Sastojci:
- 600 gr krompira
- 1 struk mladog luka ili 1/4 struka praziluka
- 40 ml ulja
- 2 jaja
- so, biber
Priprema:
Krompir oljuštite i izrendajte, pa začinite. Struk mladog luka (ili praziluk) iseckajte na tanke kolutiće i sjedinite sa jajima i začinima.
U dublji i širi tiganj sipajte ulje, pa stavite na ringlu da se zagreje. U zagrejani tiganj stavite polovinu krompira, odozgo smesu od luka i jaja, pa pokrijte drugom polovinom krompira.
Na tiganj stavite poklopac i tako ostavite da se torta prži na umerenoj temeperaturi. Posle desetak minuta tortu okrenite i pecite još toliko. Torta treba da dobije zlatnu boju, spolja da bude hrskava, a unutra sočna.
Služite toplo uz dodatke po želji. Odlično se slaže sa mlečnim, ali i suhomesnatim proizvodima.
(Telegraf.rs)