Jaja u oblacima na hrskavom tostu: Recept za lagan doručak iz rerne
Omiljena namirnica pripremljena na drugačiji način
Ukoliko ste ljubitelj jaja, a želite da isprobate neki drugačiji recept u kom ova namirnica dominira, neka vaš izbor budu takozvana jaja u oblacima. Penaste su strukture, pripremaju se bez kapi masnoće, a poseban ukus daje im rovito pripremljeno žumance u kombinaciji sa hrskavim tost hlebom.
Sastojci:
- 4 jaja
- 4 parčeta tosta
- malo soli
- seckani vlašac
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca tako da žumanca ostanu cela. Belanca umutite mikserom u čvrst sneg, dodajte im so, pa još malo umutite.
Na pleh stavite pek papir, pa kašikom pažljivo vadite umućena belanca i formirajte četiri "oblaka". Donjim delom kašike napravite udubljenja usred svakog "oblaka", a onda u njih spustite po jedno žumance.
Stavite pleh u rernu i pecite jaja na 180 stepeni otprilike pet minuta ili, ako ste ljubitelj hrskavije varijante belanaca, dok ne vidite da se na krajevima "oblaka" od belanaca uhvatila hrskava korica.
Dok se jaja peku, ubacite hleb u toster i ispecite ga.
Izvadite pleh iz rerne, svako parče tosta stavite na zaseban tanjir, a onda na tost pažljivo spustite "jaja u oblacima", ukrasite ih iseckanim vlašcem i jedite dok su topla.
Prijatno!
(Telegraf.rs)