Recept za đuveč bez mesa koji obiluje povrćem: Ovom jelu ni najveći gurmani neće moći da odole

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posni ručak koji će vas zasititi

Foto: Shutterstock

Kako nam polako pristiže jesen i hladnije vreme, svi češće razmišljamo o jelima koja će nas zagrejati i podsetiti na miris domaće kuhinje. Jedan takav obrok zasigurno je đuveč - starinsko jelo koje ima stotine verzija. Podjednako ga vole i ljubitelji mesa, kao i oni kojima je draže povrće, pa je odličan izbor za sve.

Spoj svih vrsta povrća uz dodatak začina, daje ovom đuveču savršen ukus, pa ni najveći gurmani neće moći da nađu zamerku.

Sastojci:

  • 2 veće glavice crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 3 crvene paprike
  • 1 manja tikvica
  • 3 krompira
  • 2 šoljice pirinča
  • so, biber
  • lovorov list 
  • ulje
  • voda

Priprema: 

Luk i šargarepu isecite na manje kocke. U šerpu sipajte malo ulja, pa stavite isečeno povrće i začine i dinastajte na tihoj vatri. Kada luk postane staklast, a šargarepa omekša, dodajte na kockice iseckan krompir, papriku i tikvice.

Pirinač temeljno operite. Šerpu vratite na ringlu, dodajte svo povrće, pa dinstajte sve zajedno dva minuta.

Pirinač sa povrćem preručite u odgovarajući, prethodno nauljeni sud, nalijte vodom da ogrezne i pokrijte folijom.

Pleh stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni oko pola sata, pred kraj pečenja sklonite foliju i ostavite desetak minuta da se sve zapeče.

Kada je jelo gotovo, ostavite ga da se prohladi i služite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)