Mrčajevska "Kupusijada" na vašoj trpezi: Originalni recept za kolenicu sa kupusom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj čuveni šumadijski specijalitet sprema se jednostavno, a lepi se nepca i prste

Foto: Shutterstock

Ako niste imali priliku da probate kolenicu sa kupusom na čuvenoj "Kupusijadi" u Mrčajevcima, donosimo vam recept po kome se pravi i koji će učiniti da se ovaj nadaleko čuveni šumadijski specijalitet nađe i na vašoj trpezi.

Uz malo volje i strpljenja, obradovaćete ukućane nezaboravnim obrokom, za koji ćete pobrati sve komplimente kao da ste vrhunski majstor kulinarstva.

Sastojci: 

  • 1,5 kg svinjske kolenice 
  • 2 kg kiselog kupusa
  • 3 kašike semena mirođije
  • 4 kašike masti  
  • biber, začinska paprika po ukusu
  • 1 suva paprika 
  • 1 šolja vode

Priprema: 

Operite i osušite kolenicu. Po dijagonali, oštrim nožem napravite nekoliko proreza na mesu, natrljajte ga solju, biberom i začinskom paprikom.

Isecite kiseli kupus, ali ostavite sa strane jedan-dva cela spoljašnja lista.

Dno lonca namažite uljem, na njega stavite list kupusa i polovinu isečenog kupusa. Pospite polovinom semena mirođije, izmrvite pola ljute paprike i odozgo stavite kolenicu.

Preko kolenice sipajte preostali kupus, ljutu papriku i semenke mirođije. Dodajte mast i vodu i kuvajte poklopljeno sat i po vremena.

Ocedite i prebacite kiseli kupus u pleh, pospite ga alevom paprikom, prebacite i kolenicu i poravnajte kupus oko nje.

Pecite u rerni na 200 stepeni 45 minuta, dok ne bude gotovo. 

Na vašoj trpezi će se naći kolenica kakvu samo još možete da probate ispod mrčajevskih šatri, kod velikih kulinarskih mastora na čuvenoj "Kupusijadi".

Prijatno!

(Telegraf.rs)