Pašteta od čvaraka, gastronomski raj za nepca: Recept koji se u Vojvodini prenosi s kolena na koleno

Vreme čitanja: oko 1 min.

Domaći namaz kom će retko ko uspeti da odoli

Foto: Pixabay

U većini starih vojvođanskih domaćinstava doručak je morao da bude obilan i kaloričan - ili slanina i jaja, ili čvarci, ili šunka, ili domaće kobasice uz sezonsku salatu i obavezan domaći hleb. Vremena su se promenila, a sa njima i stil života i navike, ali jedna od njih uspešno odoleva - doručak mora da obezbedi energiju za predstojeće dnevne obaveze.

Vojvođanske domaćice su u prošlom veku često pripremale ukućanima paštetu od čvaraka. Receptura koju prenosimo datira iz šezdesetih godina, a i danas se često priprema i služi, uz neznatne izmene - umesto uz hleb, sve češće se jede sa krekerima ili uz prepečen tost, i to za večeru. Neretko se služi i u vojvođanskim kafanama uz pivo.

Takođe, moderne domaćice dodaju i senf radi poboljšanja ukusa.

Sastojci:

  • 250 gr čvaraka
  • 2 kuvana jaja
  • mala glavica crnog luka
  • 2 kisela krastavca ili dve crvene paprike iz turšije
  • 2 kašike mekog sira (ili pavlake)
  • prstohvat bibera
  • senf (po želji)

Priprema:

Sve sastojke dva puta sameljite u mašini za meso. Ukoliko nemate mašinu za mlevenje mesa, možete da izradite paštetu i u blenderu, ali pazite da se čvarci prilikom blendanja ne usitne sasvim.

Pašteta je najukusnija kada se jede uz vruć hleb i sezonsku salatu - leti uz paradajz, u jesen i zimu uz turšiju.

Prijatno!

Video: Zdrav doručak pašteta od graška i mente

(Telegraf.rs)