Pašteta od čvaraka, gastronomski raj za nepca: Recept koji se u Vojvodini prenosi s kolena na koleno
Domaći namaz kom će retko ko uspeti da odoli
U većini starih vojvođanskih domaćinstava doručak je morao da bude obilan i kaloričan - ili slanina i jaja, ili čvarci, ili šunka, ili domaće kobasice uz sezonsku salatu i obavezan domaći hleb. Vremena su se promenila, a sa njima i stil života i navike, ali jedna od njih uspešno odoleva - doručak mora da obezbedi energiju za predstojeće dnevne obaveze.
Vojvođanske domaćice su u prošlom veku često pripremale ukućanima paštetu od čvaraka. Receptura koju prenosimo datira iz šezdesetih godina, a i danas se često priprema i služi, uz neznatne izmene - umesto uz hleb, sve češće se jede sa krekerima ili uz prepečen tost, i to za večeru. Neretko se služi i u vojvođanskim kafanama uz pivo.
Takođe, moderne domaćice dodaju i senf radi poboljšanja ukusa.
Sastojci:
- 250 gr čvaraka
- 2 kuvana jaja
- mala glavica crnog luka
- 2 kisela krastavca ili dve crvene paprike iz turšije
- 2 kašike mekog sira (ili pavlake)
- prstohvat bibera
- senf (po želji)
Priprema:
Sve sastojke dva puta sameljite u mašini za meso. Ukoliko nemate mašinu za mlevenje mesa, možete da izradite paštetu i u blenderu, ali pazite da se čvarci prilikom blendanja ne usitne sasvim.
Pašteta je najukusnija kada se jede uz vruć hleb i sezonsku salatu - leti uz paradajz, u jesen i zimu uz turšiju.
Prijatno!
(Telegraf.rs)