Jedinstvena i slasna, starinska rozen torta: Originalni recept za klasik među kolačima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova poslastica je neizostavna na slatkim stolovima

Foto: Shutterstock

O popularnosti rozen torte mogu posvedočiti svi oni koju su se barem jednom zatekli na nekoj proslavi u Srbiji. Ova poslastica je neizostavna na slatkim stolovima, a svojom jedinstvenošću obavezno se šepuri među sitnim kolačima.

Iako je njena priprema nešto zahtevnija zbog pripreme kora, to ne znači da se morate odreći uživanja u ovoj poslastici, jer se u prodavnicama odavno mogu pronaći one gotove.

Za one malo umešnije rozen torta nije ona prava, ukoliko sami ne naprave kore, stoga vam donosimo recept za klasik među sitnim kolačima, od početka do kraja.

Potrebno je za kore:

  • 200 gr šećera
  • 100 gr putera
  • 1 jaje
  • 150 ml mleka
  • 600 gr brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo

za fil:

  • 200 ml mleka
  • 200 gr šećera
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 250 gr putera
  • 300 gr mlevenih oraha

za glazuru:

  • 250 gr šećera u prahu
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1-2 kapi crvene boje za kolače
  • 3 kašike vrele vode

Priprema: 

Šećer i puter umutite, pa dodajte jaje i mleko i sve dobro sjedinite. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, pa dodajte tečnim sastojcima i umesite glatko testo.

Ukupnu količinu testa podelite na pet jednakih delova, pa svaki deo razvijte u koru dimenzija 40x30 cm na papiru za pečenje.

Koru nožem, dok je još nepečena, podelite na dva jednaka dela.

Rernu zagrejte na 180 stepeni, pa kore pecite na prevrnutom plehu oko pet minuta. Vodite računa da ostanu svetle, ali da budu pečene.

Priprema fila: 

Slažite jednu preko druge, preko toga stavite pleh, kako bi se kore izravnale i ostavite ih da se hlade.

Mleko sa šećerom i vanilin šećerom stavite da provri, pa dodajte puter i mlevene orahe i sve sklonite sa vatre. Fil treba da bude dovoljno tečan da možete da ga razmažete po korama, ali i dovoljno čvrst da ne iscuri.

Fil nanesite jednako između svih korica, osim na poslednju. Tortu pritisnite plehom i ostavite da se hladi.

Priprema glazure: 

Stavite oko decilitar vode da vri. U posudu sipajte šećer u prahu, prehrambenu boju i sok od limuna. Sve mešajte i dodajte kipuću vodu (3 kašike) do željene gustine.

Prelijte tortu gotovom glazurom i ostavite da se suši.

Rozen torta je najukusnija kada prenoći. Željenu parčad secite oštrim i tankim nožem i služite.

Prijatno!

Video: Bezglutenska torta, poslastica kojoj ne možete odoleti

(Telegraf.rs)