Flekice sa kupusom i slaninom, da zamiriše cela kuća: Recept za starinski vojvođanski specijalitet

Vreme čitanja: oko 2 min.

Recept za ovo jelo koji su Vojvođani preuzeli iz nemačke kuhinje, zbog lakoće spremanja brzo se raširio na prostore čitavog Balkana

Foto: Shutterstock

Ovo starinsko jelo jednostavno je za pripremu i među omiljenima je u Vojvodini. Recept su Vojvođani preuzeli, kao i većinu onih od testa, iz slovačke i nemačke, odnosno austro-ugarske kuhinje.

Jelo se sprema od lako dostupnih namirnica. Možete da ubacite i kupovnu testeninu, ali svakako da mnogo veću draž, a i pravi, pun ukus ovom jelu obezbeđuju domaće flekice.

Sastojci: 

  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 100 g mesnate slanine
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica crvene mlevene paprike
  • 1 kg kupusa
  • 1/2 kg flekica
  • so, biber
  • kocka za supu

Sastojci za flekice: 

  • 400 gr brašna
  • 4 jaja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika ulja

Priprema:

Prvo pripremite flekice. U dublju posudu sipajte sve sastojke i počnite da mesite testo. Kada testo počne da se odvaja od ivica posude, prebacite ga na dasku i snažno mesite tako da postane meko i elastično.

Testo stavite u najlon kesu i zatvorite je tako da vazduh ne može da ulazi i suši testo. Ostavite tako da odstoji oko 15 minuta. Ukoliko imate mašinu za razvijanje testa, testo isecite na nekoliko delova i provucite nekoliko puta svaki list testa kroz mašinu dok ne dostigne željenu debljinu. Po pravilu ne sme da bude previše tanko, ali ni previše debelo, jer će se u prvom slučaju raspasti, a u drugom će biti žilavo.

Ako nemate mašinu za razvijanje testa, možete da ga razvučete oklagijom. Isecite ga na trake, pa ih složite na krpu i ostavite 10 minuta da se malo osuši, a zatim isecite na kockice željene veličine.

Kupus operite, očistite i odstranite mu sve tvrde delove. Iseckajte ga na kockice ili izrendajte na krupnije komade, pa ga dodatno usitnite. Posolite ga i ostavite da odstoji oko 20 minuta. Slaninu iseckajte na kockice, pa je propržite na malo ulja.

Crni i beli luk sitno iseckajte i dodajte ga slanini. Pospite kašikom šećera i dinstajte dok sve to ne dobije zlatnu boju. Ubacite seckani kupus, dodajte kockicu supe i malo vode, pa dinstajte dok kupus ne omekša.

Za to vreme skuvajte flekice u litar vode sa malo soli i ulja. U kupus dodajte mlevenu papriku, so, biber i proceđene flekice (ili gotovu testeninu, ako niste mesili flekice) i sve lagano pomešajte. Jelo poslužite toplo.

Prijatno! 

Video: Od pekare preko palačikarnice do najprivlačnije kuvarice u Srbiji

(Telegraf.rs)