Recept za domaće lisnato testo: Od njega se prave najbolje pogačice i kifle
Slana i slatka peciva najlepša su kada se prave od domaćeg testa
Domaće lisnato testo je pravi spas za svaku domaćicu kada ne zna šta će za večeru ili doručak, ili kada dolaze iznenadni gosti.
Donosimo vam jednostavan recept za domaće lisnato testo, koje možete i da zaledite, pa da ga imate uvek spremno kada vam zatreba.
Sastojci:
- 3 čaše brašna
- 1 jaje
- 1 kašika ulja
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1 čaša vode
- 200 gr margarina (za premaz)
Priprema:
Koristite čašu od 250 mililitara. Sipajte u vanglu brašno, so, šećer, ulje, sirće, jaje i polako dodajući vodu mesite dok testo ne postane mekano.
Ostavite ga da se odmori 20 minuta, pa ga podelite na četiri dela.
Svaki deo razvucite što tanje možete i premažite omekšalim margarinom, 1/4 za svaku koru od 200 grama. Posle toga oko oklagije obmotajte koru, pa je zasecite sa jedne strane po dužini i razvijte u pravougaonik.
Preklopite pravougaonik tako što ćete ga presaviti tri puta. Stavite u providnu foliju i u frižider na par sati. Isto uradite i sa ostale tri kore.
Vaše lisnato testo je spremno posle sat, dva stajanja u frižideru i od njega možete da pravite razne slatke ili slane đakonije. A možete ga staviti i u zamrzivač, pa izvaditi kada vam bude potrebno i odmrznuti - biće sveže kao da ste ga upravo umesili.
Prijatno!
(Telegraf.rs)