Recept za sočni čokoladni kolač koji osvaja na prvi zalogaj: Pravi se brzo i lako
Ljubitelji čokolade biće oduševljeni
Šta najlakše i najbrže može da popravi raspoloženje od sočnog čokoladnog kolača koji se lako pravi i uz to nije skup? Recept koji vam donosimo ove jeseni je pravi hit u Italiji.
Sastojci:
- 4 jaja
- 150 gr šećera
- kesica vanilin šećera
- prstohvat soli
- 140 ml ulja
- 160 ml mleka
- 30 gr kakao-praha
- 200 gr brašna
- kesica praška za pecivo
Za preliv:
- 160 ml mleka
- 160 ml vode
- 2 kašike šećera
- 2 kašike gustina
- kašičica nes kafe
- 100 gr čokolade za kuvanje
- 30 ml ulja
- 70 gr pistaća (po želji)
Priprema:
Razbijte jaja, dodajte im šećer i vanilin šećer, pa dobro umutite mikserom. Potom dodajte ulje i mleko, još malo izradite mikserom, pa sipajte prosejano brašno, prašak za pecivo i kakao-prah. Umutite varjačom, sipajte u podmazan i brašnom posut pleh ili vatrostalnu posudu i pecite 25 minuta na 175 stepeni.
Gotov kolač izvadite iz rerne i izbockajte viljuškom.
U šerpicu sipajte mleko, vodu, šećer, gustin i nes kafu, pa mešajte na tihoj vatri. Kad se zagreje, dodajte izlomljenu čokoladu za kuvanje i sve vreme mešajte žicom kako se ne bi stvorile grudvice. Potom ulijte ulje, još malo mešajte, pa vruć preliv sipajte preko kolača i ostavite da se ohladi.
Isecite kolač na veće kocke i po želji ih ukrasite samlevenim pistaćima.
Prijatno!
(Telegraf.rs)