Američka pita sa slaninom i pečurkama: Probajte za vikend nešto drugačije za doručak
Ova izdašna pita sa slaninom i pečurkama će naterati svakoga da požuri za sto na doručak
Vikendom možete da izdvojite malo vremena za pripremu doručka, a mi vam preporučujemo recept za izdašnu pitu sa slaninom i pečurkama, spremljena na američki način, a koja će razbuditi sve ukućane.
Toliko je ukusna da ćete poželeti da je spremite i za večeru.
Sastojci:
Za testo
- 300 g brašna
- 225 g margarina
- 100 ml veoma hladne vode
- 1-2 kašike šećera
- 1 kašičica soli
Za punjenje
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 luk, sitno isečen
- 3 režnja slanine, uklonjena kora, iseckana
- 200 g pečuraka, narezanih
- 2 kašičice timijana
- 2 jaja
Priprema:
Margarin izvadite iz frižidera i isecite ga na kockice oko jedan centimetar veličine. U mikseru za testo prvo promešajte brašno, dodajte so i šećer, a zatim iseckani puter i mešajte oko 30 sekundi.
Vodu dodajite postepeno i testo treba da bude spremno za 60 sekundi. Nemojte previše mesiti testo da se ne ugreje. Ono ne treba da bude previše vlažno.
Kada je testo gotovo, ostavite ga u frižideru dok pripremate fil za pitu. Zagrejte rernu na 220°C. Stavite pleh u rernu. Zagrejte ulje u tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i slaninu. Pržite četiri minuta. Dodajte pečurke i timijan. Pržite još tri minuta.
Izvadite testo iz frižidera, razvucite ga oklagijom da bude malo veći od kalupa u kojem ćete da pečete američku pitu.
Izvadite pleh iz rerne. Kalup dobro namažite margarinom, a zatim razvijeno testo oklagijom prenesite u kalup.
Stavite mešavinu slanine preko testa. Umutite jaja, pavlaku, so i biber. Prelijte preko mešavine slanine.
Pecite 30 minuta ili dok ne napuhne i porumeni.
(Telegraf.rs)