Najbolji recept za ludo testo: Savršeno za slatke i slane kiflice, pogačice i mekike

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kad ga umesite, može da stoji u frižideru nekoliko dana

Foto: Branka Trifunović

Mirisno, mekano i ukusno testo izvanredan je izbor za doručak ili večeru, a zgodno je i praktično i kada se pojave iznenadni gosti. Godinama već domaćice u Srbiji razmenjuju recept za takozvano ludo testo, odnosno testo koje može nekoliko dana da stoji u frižideru i da uvek bude savršeno za brzu pripremu peciva.

Recept koji vam donosimo mnogi smatraju najuspešnijom verzijom univerzalnog "ludog testa" od kog možete da napravite pogaču, slane ili slatke kiflice, pogačice, mekike...

Sastojci:

  • 500 ml mleka
  • 30 gr svežeg kvasca
  • kafena kašičica šećera
  • 400 ml jogurta
  • 2 žumanca
  • 100 ml ulja
  • kafena kašičica soli
  • 1,3 kg brašna

Priprema:

Zagrejte mleko, pa u polovinu dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, i ostavite da se kvasac aktivira.

U posudu za mešenje prosejte brašno, dodajte ulje, ostatak toplog mleka, žumanca koja ste prethodno umutili viljuškom, jogurt i aktivirani kvasac. Sve dobro umesite dok ne dobijete glatko i pomalo lepljivo testo.

Potom testo oblikujte u loptu, premažite ga uljem sa svih strana, pa ga stavite u kesu čiju ste unutrašnjost takođe premazali uljem i držite tako testo u frižideru preko noći.

Ujutro odvojite testa koliko vam je potrebno za mešenje, pa ga stavite na pobrašnjenu površinu i oblikujte kiflice ili pogačice. Možete ga nadevati sirom, džemom, spanaćem, kremom... Ostatak testa čuvajte u frižideru i iskoristite kad vam bude bilo potrebno.

Kiflice, pogačice ili pogaču od takozvanog ludog testa pecite uobičajeno - na 180 stepeni dok ne dobije rumenu boju.

Prijatno!

Video: Andrija Milošević pokazao kako se jedu kiflice u Srbiji!

(Telegraf.rs)