Posna bajadera, kraljica slavske trpeze: Recept za kolač koji odoleva svim trendovima
Sezona slava je počela, a većina domaćica voli da obraduje ukućane i goste poslasticom sa kojom nema greške
Ljubitelji čokolade nemaju previše dileme kada ih pitate koji kolač im je najdraži - većina će izdvojiti bajaderu kao “kraljicu među sitnim kolačima”.
U sezoni slava bajadera će se neizostavno naći na većini trpeza, a ukoliko vam slava “pada” u sredu ili petak, onda bi i ovaj kolač, kao i sva ostala hrana, trebalo da bude u posnoj verziji.
Donosimo vam isprobani recept za posnu bajaderu koja će očarati vaše goste.
Sastojci:
- 300 gr posnog mlevenog keksa
- 200 gr mlevenih oraha
- 250 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- 10 kašika vode
- 200 gr posnog margarina
- 150 gr posne čokolade za kuvanje
Za glazuru:
- 3 kašike šećera
- 3 kašike vode
- 3 kašike ulja
- 100 gr posne čokolade za kuvanje
- supena kašika posnog margarina
Priprema:
U šerpu sipajte šećer, vodu i vanil-šećer, pa kuvajte dok ne provri. Skinite sa ringle, dodajte margarin i mešajte dok se margarin ne otopi. Potom dodajte mleveni keks i mlevene orahe, pa sve dobro sjedinite.
Dobijenu smesu podelite na dva dela. Jedan ostavite žut, a u drugi dodajte rastopljenu čokoladu.
U pravougaoni pleh najpre sipajte deo sa čokoladom, a onda i drugi deo smese. Ostavite u frižideru.
Glazuru napravite tek kad se kolač u potpunosti stegne.
U šerpicu sipajte ulje, vodu, šećer, margarin i čokoladu za kuvanje, pa mešajte na ringli dok se svi sastojci ne sjedine. Dok je glazura topla prelijte je preko kolača i ostavite da se ohladi. Potom isceite bajaderu na kocke ili štanglice i služite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)