Recept za štapiće sa belim lukom i origanom: Jedan sastojak im daje poseban ukus

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukus je i bolji od onih koje možete kupiti u pekarama

Foto: Shutterstock

Hrskavi štapići sa belim lukom, pored onih sa slanim prelivom, su jedno od omiljenih peciva širom Srbije. Njihov miris je nešto čemu retko ko može da odoli i da se zaustavi na samo jednom.

Dobra vest je da ih bez mnogo truda možete napraviti u svojoj kuhinji, a ukus će biti čak i bolji od onih koje možete kupiti u pekarama. Tajna je u jednom sastojku koji je postao uobičajen u domaćoj kuhinji - u parmezanu, koji štapićima daje poseban i neodoljiv ukus.

Sastojci: 

  • 350 gr brašna
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 200 ml mlake vode
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice šećera
  • 3 čena belog luka
  • 4 kašike otopljenog putera
  • 40 gr rendanog parmezana (može se naći u kesicama)
  • origano za posipanje

Priprema: 

U mlaku vodu dodajte šećer i kvasac, pa ostavite da kvasac zapeni. Potom dodajte so, izgnječeni beli luk, ulje i brašno, pa zamesite glatko testo.

Ostavite ga na toplom mestu oko pola sata da nadođe. Potom ga premesite i podelite na jednake delove.

Svaki deo testa razvucite u štapić, pa ih poređajte u pleh, tako da se ne dodiruju.

Otopljenim puterom premažite svaki štapić, pospite parmezanom i origanom, pa ih pecita oko 15 minuta na 200 stepeni.

Služite ih uz dodatak mlečnih proizvoda, namaza ili suvomesnatih proizvoda, a odlični su da se jedu i samostalno.

Prijatno!

Video: Potreban je samo minut za preukusan početak dana

(Telegraf.rs)