Originalni recept za bozu: Zdrav i ukusan napitak sa dozom nostalgije
Mlade domaćice sve više se vraćaju starinskim receptima iz kuvara njihovih majki i baka, a recept za bozu je jedan od njih
Boza je nepravedno zaboravljen napitak, star više od 1.000 godina. Nekada su ljudi odlazili u poslastičarnicu samo kako bi se osvežili bozom i uživali u njenom ukusu.
Međutim, to više nije slučaj, ali to ne znači da ne možete da je napraviti sami kod kuće. Zato vam donosimo recept koji će vam probuditi nostalgiju i podsetiti na neka lepša vremena.
Bozu treba držati u frižideru, a kada je napravite trebalo bi da je popijete u najkraćem roku.
Sastojci:
- 500 gr neprosejanog kukuruznog brašna
- 5 l mlake vode
- 20 gr kvasca
- 500 gr šećera
- cimet (za ukrašavanje)
Priprema:
Kukuruzno brašno stavite u veću šerpu, pa sipajte pet litara mlake vode i ostavite da prenoći.
Ujutro stavite na šporet i kuvajte dva sata uz povremeno mešanje.
Sklonite sa šporeta i ostavite da odstoji dva, tri sata.
Posle toga u bozu umešajte kvasac razmućen sa malo mlake vode, pa opet ostavite da prenoći.
Sledeći dan procedite tečnost kroz gazu i dodajte šećer.
Rashladite napitak i po želji ga pospite mlevenim cimetom.
Prijatno!
(Telegraf.rs)