Tradicionalni recept za srpski delikates: Pihtije kakve do sada niste probali

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo jelo ili volite da jedete ili ne

Foto: Shutterstock

Pihtije su jelo koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Dok jedni ne mogu da osete ni njihov miris, drugi s nestrpljenjem čekaju hladno vreme i period slava kada će napokon uživati u njihovom ukusu.

Zato za ljubitelje pihtija donosimo tradicionalni recept za njih. Iako ih mnogi spremaju sa jednom vrstom mesa, oni koji su vični u njihovom spremanju tvrde da su najlepše pihtije one koje se spreme sa junetinom i svinjetinom.

Sastojci:

  • 1 svinjska butkica
  • 2 svinjske nogice
  • 1/2 junećeg repa
  • 500 gr junećeg ribića
  • glavica belog luka
  • so, biber u zrnu
  • 4-5 listića lovora
  • voda
  • začinska paprika za posipanje

Priprema: 

Butkicu i svinjski ribić isecite na veće komade, pa ih zajedno sa repom i nogicama stavite u veću šerpu.

U šerpu dodajte lovorov list, so, biber i glavicu belog luka zajedno sa ljuskom.

Nalijte vodom da ogrezne i kuvajte na tihoj vatri dok meso ne počne da se odvaja od kostiju.

Obareno meso izvadite iz šerpe, pa odvojite meso od kostiju i masnoće, a supu od kuvanja procedite.

U duboke tanjire rasporedite komade mesa, pa ih prelije proceđenom supom.

Pihtije ostavite na hladnom da se stegnu, a zatih iz secite na kocke željene veličine.

Pospite ih sitnom začinskom paprikom i poslužite.

Prijatno!

Video: Recept za tost sendvič koji možete nositi i u džepu: Hlebče za džepče

(Telegraf.rs)