Recept za posnu tortu sa bananama: Sočan zalogaj koji će obradovati vaša nepca
Ova jednostavna i brza torta koja se ne peče pravi je izbor za praznike
Vreme je posta, pa da bi pomirili sve ukuse ukućana i onih koji poste, ali i onih koji to ne čine potrebna je prava umetnost u kuvanju. Međutim, nije uvek sve tako komplikovano, naročito kada je reč o receptima za slatkiše. Neki od njih su jednako ukusni i prihvatljivi i u posnoj varijanti, a baš jedan takav se nalazi pred vama.
Torta sa bananama je uvek rado viđena na svakoj trpezi, a posebno joj se raduju oni najmlađi. Ono što ovaj slatkiš čini posebno primamljivim je što se ne peče i sprema se za tili čas.
Sastojci:
- 300 gr mlevenog posnog keksa
- 1 l gaziranig soka od pomorandže
- 3 kesice pudinga od vanile
- 100 gr posne čokolade
- 1 1/2 posni margarin
- 3 kesice posnog šlaga
- 5 kašika šećera
- 5 većih banana
- sok od jedne pomorandže
- 250 ml kisele vode
- 3 kašike šećera u prahu
Priprema:
Keks stavite u dublju posudu, pa mu dodajte sok od jedne ceđene pomorandže i pola rastopljenog margarina. Od mase uzmite jednu trećinu, pa u nju dodajte rastopljenu posnu čokoladu. U okrugli kalup kome se skidaju stranice stavite prvo masu samo sa keksom i rastanjite, a preko nje nanesite masu sa čokoladom i ostavite da se stegne.
Gazirani sok stavite u dublju šerpu neka provri, pa u to dodajte šećer i rastvoren puding. Smanjite temperaturu i skuvajte puding stalno mešajući da se ne naprave grudvice. Kada je gotovo, ostavite da se ohladi.
Umutite margarin mikserom i dodajte filu od pudinga kada se ohladi. Na koru od kesa bogato nanesite fil, a preko fila nasecite banane. Neke domaćice praktikuju da iseku bananu na kolutove, ali će lepše će izgledati ako ovo voće sečete po dužini.
Ostavite tortu u frižider da se dobro ohladi, pa je izvadite i skinite stranice kalupa. Umutite šlag sa kiselom vodom i tri kašike šećera u prahu. Tortu premažite šlagom i po želju pospite kakaom.
Prijatno!
(Telegraf.rs)