Recept za musaku sa karfiolom: Staro jelo na potpuno novi način

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mnogi ljubitelji ovog tradicionalnog jela biće oduševljeni njegovom novom varijantom

Foto: Shutterstock

Musaka je tradicionalno jelo koje se pravi po osnovnom receptu od krompira i mesa, ali nisu nepoznate verzije u kojima se, umesto krompira, koristi drugo povrće poput pečenih paprika, plavog patlidžana ili tikvica.

Nešto novija varijanta ovog jela pravi se sa karfiolom, a ako je do sada niste probali zima je pravo vreme da je uvrstite kao obrok na porodičnoj trpezi. Mnogi ljubitelji tradicionalne musake biće oduševljeni i ovom njenom verzijom.

Sastojci: 

  • glavica karfiola od 1 kg
  • 400 grama junećeg mlevenog mesa
  • glavica crnog luka
  • so
  • suvi biljni začin
  • biber
  • 2 jaja
  • 100 ml mleka
  • čaša kisele pavlake
  • ulje
  • peršunov list
  • 50 gr maslaca

Priprema: 

Karfiol očistite, operite, iskidajte na cvetiće i obarite u posoljenoj ključaloj vodi 10 minuta. Glavicu crnog luka očistite, sitno iseckajte i propržite na ulju. Kada luk postane staklast dodajte meso, so i biber, pa još propžite sve zajedno.

Vatrostalnu posudu namažite uljem, stavite pola količine karfiola, zatim meso i opet karfiol.

Umutite jaja i pomešajte ih sa mlekom, kiselom pavlakom i začinima, pa prelijte musaku. Odozgo poređajte maslac isečen na listiće i po želji sitno seckani peršun.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Musaku stavite u rernu i pecite dok ne porumeni.

Prijatno!

Video: Kremasta pita sa karfiolom za zdrav početak dana

(Telegraf.rs)