Recept za tradicionalnu vasilicu sa medom: Simbol Malog Božića koji odiše ljubavlju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Običaj je da se 14. januara, na Mali Božić, u domaćinstvima u Srbiji sprema obredni kolač -vasilica

Srpska pravoslavna crkva 1. januara po Julijanskom - 14. januara po Greogijanskom kalendaru - proslavlja tri velika praznika: spomen na Svetog Vasilija Velikog, Mali Božić i Srpsku novu godinu. Na taj dan mesi se obredni kolač - vasilica.

Donosimo vam recept za vasilicu koja se premazuje medom i koju bi, po tradiciji, trebalo jesti za doručak.

Vasilica je ime dobila po svetom Vasiliju, a u raznim krajevima Srbije zovu je još: maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, vasuljica, povojnica, poparenica…

U zavisnosti od kraja Srbije u kom se pravi, vasilica se sprema na različite načine, od različitih sastojaka. Sve zavisi od toga u kom je kraju  bilo više pšenice, kukuruza, oraha… od toga je i pravljena.

Vasilice mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko - mese se sa mnogo ljubavi i jedu tople na Mali Božić!

Sastojci:

    • 20 gr kvasca
    • 1/2 kašičice šećera
    • 1 kašičica soli
    • 500 ml tople vode
    • 1 kg brašna
    • 50 ml ulja
    • med
    • orasi
  • ulje za podmazivanje

Priprema:

U veliku posudu izmrvite kvasac, dodajte šećer, malo tople vode i malo brašna, pa promešajte i ostavite da se kvasac aktivira.

Dodajte ostatak brašna i vode, pa sipajte ulje i posolite.

Mesite dok ne dobijete testo koje se ne lepi za ruke.

Premesite, prekrijte testo krpom i ostavite ga da "odmori" pola sata.

Onda testo još jednom premesite, pa oblikujte pogačice i stavite ih u pleh koji ste prethodno premazali uljem.

Pecite na 200 stepeni dok vasilice ne porumene.

Kada budu gotove, premažite ih medom i pospite mlevenim orasima, a možete dodati i cela jezgra.

Jedite ih dok su tople.

Prijatno!

Video: Čoko kolač koji se topi u ustima: Savršenstvo zalogaja

(Telegraf.rs)