Recept za tradicionalnu vasilicu sa medom: Simbol Malog Božića koji odiše ljubavlju
Običaj je da se 14. januara, na Mali Božić, u domaćinstvima u Srbiji sprema obredni kolač -vasilica
Srpska pravoslavna crkva 1. januara po Julijanskom - 14. januara po Greogijanskom kalendaru - proslavlja tri velika praznika: spomen na Svetog Vasilija Velikog, Mali Božić i Srpsku novu godinu. Na taj dan mesi se obredni kolač - vasilica.
Donosimo vam recept za vasilicu koja se premazuje medom i koju bi, po tradiciji, trebalo jesti za doručak.
Vasilica je ime dobila po svetom Vasiliju, a u raznim krajevima Srbije zovu je još: maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, vasuljica, povojnica, poparenica…
U zavisnosti od kraja Srbije u kom se pravi, vasilica se sprema na različite načine, od različitih sastojaka. Sve zavisi od toga u kom je kraju bilo više pšenice, kukuruza, oraha… od toga je i pravljena.
Vasilice mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko - mese se sa mnogo ljubavi i jedu tople na Mali Božić!
Sastojci:
- 20 gr kvasca
- 1/2 kašičice šećera
- 1 kašičica soli
- 500 ml tople vode
- 1 kg brašna
- 50 ml ulja
- med
- orasi
- ulje za podmazivanje
Priprema:
U veliku posudu izmrvite kvasac, dodajte šećer, malo tople vode i malo brašna, pa promešajte i ostavite da se kvasac aktivira.
Dodajte ostatak brašna i vode, pa sipajte ulje i posolite.
Mesite dok ne dobijete testo koje se ne lepi za ruke.
Premesite, prekrijte testo krpom i ostavite ga da "odmori" pola sata.
Onda testo još jednom premesite, pa oblikujte pogačice i stavite ih u pleh koji ste prethodno premazali uljem.
Pecite na 200 stepeni dok vasilice ne porumene.
Kada budu gotove, premažite ih medom i pospite mlevenim orasima, a možete dodati i cela jezgra.
Jedite ih dok su tople.
Prijatno!
(Telegraf.rs)