Recept za pravu starinsku pogaču: Ovako su je decenijama pravile naše bake

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj hleb se pravi lako i jednako je ukusan i kad je vruć, ali i kada se ohladi

Foto: Shutterstock

Oni koji pamte pogače koje su po starinskom receptu pravile naše bake, reći će verovatno da nikada u životu nisu jeli ukusniji i lepši hleb. 

Srećnici koji su imali pretke na selu verovatno su imali tu privilegiju da ovaj tradicionalni hleb probaju pečen ispod čuvene crepulje. On se uglavnom služi vruć uz kajmak ili ako je post uz domaći džem, ali nije ništa manje ukusan ni kada se ohladi.

Starinska pogača se pravi lako, a i kada je ispečete u drugačijim uslovima, recimo u šporetu na struju, možete da uživate u njenim  čarima.

Donosimo vam starinski recept po kome su je pravile naše bake.

Sastojci:

  • 600 gr brašna
  • 1 malo pakovanje kvasca
  • malo soli
  • 6 dcl mlake vode
  • manja šoljica ulja

Priprema:

Najpre stavite usitnjeni kvasac u čašu sa malo tople vode i prstohvatom soli i ostavite da kvasac nadođe.

U posudu za mešenje sipajte brašno i malo soli, napravite udubljenje u sredini i sipajte nadošli kvasac. Zamesite srednje tvrdo testo sa mlakom vodom, pa dodajte ulje. Ukoliko želite, ovu pogaču možete da pravite i bez ulja, kako su je pravile bake za vreme posta na vodi.

Mesite toliko dugo dok testo ne počne da se odvaja od ivice posude.

Zatim testo pokrijte čistom krpom i ostavite da narasta dva sata.

Naraslo testo ponovo premesite, uobličite i stavite u podmazan i pobrašnjen okrugli pleh. Zasecite nožem testo plitko na nekoliko mesta. Pecite pogaču u već zagrejanoj rerni, na 220 stepeni.

Poslužite je dok je vruća uz domaći džem ili uz kajmak.

Prijatno!

Video: Recept koji ćete obožavati: I od jaja može da se napravi pravi specijalitet

(Telegraf.rs)