Recept za pitu sa mesom i krompirom: Jelo koji se pamti i uvek se traži parče više
Priprema se brzo i lako
Pita sa mesom i krompirom je savršeno jelo koje možete poslužiti i u svečanim prilikama, a da sva nepca budu zadovoljena. Osim za doručak i večeru, uz sezonsku salatu ova pita može biti kompletan obrok i kada je ručak u pitanju.
Priprema se brzo i lako, a krompir piti daje poseban ukus i ublažava ga, pa će se i onima koji nisu ljubitelji mesa veoma dopasti.
Osim krompira, praziluk umesto luka će od ove pite napraviti zalogaj koji se pamti.
Sastojci:
- 500 gr tankih kora za pitu
- 250 gr mlevenog mesa (junetina, svinjetina ili mešano)
- 300 gr krompira
- 300 gr praziluka
- so
- biber
- vlašac
- beli luk u prahu
- 200 ml ulja
- 200 ml kisele vode
- susam i lan za posipanje
Priprema:
Praziluk isecite na tanke režnjeve, pa ga izdinstajte na polovini ulja i malo vode. Dodajte mleveno meso, začinite po ukusu i sve zajedno dinstajte još desetak minuta.
Kada je meso gotovo, prebacite ga u činiju, pa dodajte izrendani krompir i sve izmešajte. Dodajte začine, ukoliko je to potrebno.
Kore podelite na gomilice po dve.
Ostatak ulja (100 ml) sjedinite sa kiselom vodom.
Koru premažite mešavinom ulja i vode, stavite drugu koru i u radite isto, a onda na početak nanesite fil duže cele strane, pa zamotajte čvrsto u rolat. Savijte ga kao potkovicu i stavite u podmazan pleh.
Tako radite dok imate materijala. Svaki rolat potom premažite ostatkom ulja i vode, pa po želji pospite susamom i lanom i pecite na 220 stepeni dok pita lepo ne porumeni.
Poslužite je toplu, a veoma je ukusna i kada se ohladi.
Prijatno!
(Telegraf.rs)