Recept za pitu sa mesom i krompirom: Jelo koji se pamti i uvek se traži parče više

Vreme čitanja: oko 1 min.

Priprema se brzo i lako

Foto: Shutterstock

Pita sa mesom i krompirom je savršeno jelo koje možete poslužiti i u svečanim prilikama, a da sva nepca budu zadovoljena. Osim za doručak i večeru, uz sezonsku salatu ova pita može biti kompletan obrok i kada je ručak u pitanju.

Priprema se brzo i lako, a krompir piti daje poseban ukus i ublažava ga, pa će se i onima koji nisu ljubitelji mesa veoma dopasti.

Osim krompira, praziluk umesto luka će od ove pite napraviti zalogaj koji se pamti.

Sastojci:

  • 500 gr tankih kora za pitu
  • 250 gr mlevenog mesa (junetina, svinjetina ili mešano)
  • 300 gr krompira
  • 300 gr praziluka
  • so
  • biber
  • vlašac
  • beli luk u prahu
  • 200 ml ulja
  • 200 ml kisele vode
  • susam i lan za posipanje

Priprema:

Praziluk isecite na tanke režnjeve, pa ga izdinstajte na polovini ulja i malo vode. Dodajte mleveno meso, začinite po ukusu i sve zajedno dinstajte još desetak minuta.

Kada je meso gotovo, prebacite ga u činiju, pa dodajte izrendani krompir i sve izmešajte. Dodajte začine, ukoliko je to potrebno.

Kore podelite na gomilice po dve.

Ostatak ulja (100 ml) sjedinite sa kiselom vodom.

Koru premažite mešavinom ulja i vode, stavite drugu koru i u radite isto, a onda na početak nanesite fil duže cele strane, pa zamotajte čvrsto u rolat. Savijte ga kao potkovicu i stavite u podmazan pleh.

Tako radite dok imate materijala. Svaki rolat potom premažite ostatkom ulja i vode, pa po želji pospite susamom i lanom i pecite na 220 stepeni dok pita lepo ne porumeni.

Poslužite je toplu, a veoma je ukusna i kada se ohladi.

Prijatno!

Video: Tajna se krije u jednom sastojku: Ovako se pravi najukusnija paradajz čorba

(Telegraf.rs)