Recept za mekani kuglof: Mirisni kolač koji se brzo pravi, a još brže nestaje
Većinu namirnica već imate kod kuće
Verujemo da je skoro svakoj domaći nekada potreban brz, jednostavan, a ukusan recept za kolač kojim će obradovati sebe, ali i nepca ukućana.
Jedan od najjednostavnijih načina da pripremite kolač ili bilo koje drugo jelo je taj da sve sastojke stavite u jednu posudu, a smesu samo izlijete u pleh.
Upravo je takav recept za neodoljivi kuglof. Poreklo ovog kolača nije sigurno, svojataju ga dve nacije - Francuzi i Austrijanci, a postoji i priča da je lično kraljica Marija Antoaneta prenela Francuzima način pripremanja kuglofa.
Bilo kako bilo, kuglof je kolač kom je teško odoleti i čiji miris ispunjava celu kuću.
Sastojci:
- 5 jaja
- 250 g šećera
- 1 pomorandža
- 180 ml mleka
- 180 ml ulja
- 100 g mlevenih oraha
- 180 g brašna
- 40 g gustina
- 1 kesica praška za pecivo
- 100 g suvog voća po izboru
- ulje za podmazivanje
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Belanca odvojte od žumanaca, pa ih sa šećerom umutite u čvrst sneg.
Dodajte jedno po jedno žumance, sve vreme muteći na najmanjoj brzini.
Iscedite pomorandžu, a koru sitno izrendajte, pa dodajte u smesu zajedno sa sokom.
Mleko i ulje pomešajte, pa postepeno sipajte u smesu, sve vreme muteći mikserom.
Brašno, gustin i prašak za pecivo sjedinite, pa dodajte u smesu.
Sve lagano sjedinite.
Kalup za kuflof podmažite uljem, pa dodajte i jednu kašiku brašna i ravnomerno ga rasporedite po kalupu.
Višak brašna otresite, pa ulijte smesu u kalup.
Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 45 minuta.
Kada je gotov, pospite ga šećerom u prahu.
Prijatno!
(Telegraf.rs)