Recept za slanu štrudlu: Kombinacija ukusa koja osvaja na prvi zalogaj
Brzo i lako se priprema, a još brže nestaje
Štrudla je generacijama jedna od omiljenih poslastica. Punjene ukusnim nadevima, ove veknice su mnogima sinonim za detinjstvo i bakinu kuhinju.
Ipak, osim slatkih mogu se napraviti i u slanim varijantama, a jedna od omiljenih je kombinacija spanaća i sira.
Ovaj recept brzo će savladati i početnici u kuhinji, a njenom mirisu i ukusu neće odoleti ni deca, za koju važi da su najveći izbirljivci.
Sastojci:
- 500 gr brašna
- 300 ml mleka
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 2 jaja
- 150 gr maslaca
sastojci za fil:
- 300 gr sitnog sira
- 300 gr spanaća
- 1 kašičica soli
Priprema:
Mleko zagrejte tako da bude mlako, pa ga u posudi pomešajte sa kvascem i šećerom. Ostavite na toplom da se kvasac aktivira.
Dodajte otopljeni puter, jedno jaje, so i brašno, pa umesite glatko testo. Ostavite na toplom da nadođe.
Spanać kratko blanširajte u slanoj vodi, ocedite ga i iseckajte sitno. Sjedinite sa sirom i posolite fil, ukoliko je to potrebno.
Testo istresite na nauljenu površinu, podelite na dva dela i svaki razvijte tanko oklagijom. Premažite oba dela testa polovinom fila, urolajte i stavite u pleh.
Ostavite da štrudle narastu dok se rerna ugreje.
Jaje razmutite, pa premažite štrudle i stavite da se peku na 200 stepeni oko 45 minuta.
Kada su štrudle pečene, ostavite ih da se malo ohlade, isecite i poslužite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)